Jong gezin verruilt stad vaker voor goedkopere randgemeente - vooral Amsterdammers trekken weg

Het aantal jonge gezinnen dat hun krappe woning in de grote stad inruilt voor een gezinswoning in randgemeenten neemt nog elk jaar toe, bleek maandag uit nieuwe CBS-cijfers.

null Beeld anp
Beeld anp

Bijna een op de vijf stellen (18 procent) in de vier grote steden verhuisde vorig jaar binnen twee jaar na de geboorte van hun eerste kind naar een kleinere woonplaats. In 2012 was dit nog 12 procent.

De lokroep van de voorsteden heeft het meeste vat op jonge ouders in Amsterdam, signaleert het CBS. Vier van de tien koppels verlaten de hoofdstad voordat hun oudste telg 4 jaar is.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

De exodus van jong grut heeft in sommige delen van Amsterdam inmiddels zulke proporties aangenomen dat de basisscholen eronder beginnen te lijden. Samen Tussen Amstel en IJ (Staij), een koepel van twintig basisscholen in Amsterdam-Oost, heeft dit jaar 15 procent minder aanmeldingen voor groep 1 dan vorig jaar. Basisschool 't Gouden Ei had begin dit schooljaar zelfs zo weinig nieuwe leerlingen dat ze moest sluiten.

'De afgelopen maanden zijn veel gezinnen met jonge kinderen uit Amsterdam verhuisd. Hierbij spelen de economische groei en de stijging van de huizenprijzen een grote rol. De huizen die vrijkomen worden in toenemende mate gekocht of gehuurd door alleenstaanden. Deze demografische ontwikkeling in Amsterdam heeft een nadelige invloed op ons leerlingenaantal', schreef Staij vorig jaar in een kwartaalrapport. Scholenkoepels in Utrecht en Rotterdam merken nog niets van een leerlingenuittocht.

Te hoge huizenprijs

Waarom jonge gezinnen de stad de rug toekeren heeft het CBS niet onderzocht, maar de reden ligt voor de hand: in de stad staan weinig woningen met drie slaapkamers en een tuin - het prototype van de ideale gezinswoning. De stadswoningen die wel aan dat plaatje voldoen, zijn onbetaalbaar voor de meeste gezinnen.

'Een belangrijke reden voor de uittocht van jonge gezinnen is de huizenprijs', zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de Technische Universiteit Delft.

Verhuizen naar een goedkopere randgemeente is dan de enige manier om de woonwens te realiseren. De vertrekkers blijven vaak dicht bij Amsterdam wonen: Haarlem, Zaanstad, Amstelveen en Almere zijn de populaire toevluchtsoorden.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

'In de jaren hiervoor woonden juist abnormaal veel jonge gezinnen in de grote steden', relativeert Boelhouwer. 'Tijdens de woningmarktcrisis konden jonge paren hun huis moeilijk verkopen. Ze bleven daardoor na de geboorte van hun kind noodgedwongen in de stad wonen. Nu zien we dat de meeste gezinnen weer de voorkeur geven aan randgemeenten waar ze voor hetzelfde geld meer woonruimte kunnen krijgen.'

De hoge huizenprijzen in Amsterdam brengen volgens Boelhouwer het risico met zich mee dat de verhuistrend doorslaat en het aantal gezinnen in de stad nog lager wordt dan het vroeger was.

Dat baart het gemeentebestuur zorgen, zegt SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen). 'Het is niet gek dat gezinnen een huis met een tuintje zoeken, maar een deel maakt de keuze om te vertrekken op basis van de portemonnee en dat is niet goed. Iedereen zou in deze stad moeten kunnen wonen. We willen geen Londen worden. Daar wonen geen kinderen meer, omdat hun ouders het niet kunnen betalen.'

Wie de wethouder hoort spreken, vermoedt dat het vooral de ouders met lagere inkomens zijn die vertrekken. Maar de cijfers laten zien dat juist rijkere jonge gezinnen vaker verhuizen dan gemiddeld. 'Een verklaring daarvoor kan het aanbod in de randgemeenten zijn', zegt Boelhouwer. 'Daar worden nauwelijks huizen in het goedkopere segment gebouwd.'

Yuppen met een krappe stadswoning trekken massaal naar dorpen als De Bilt. 'Ik moest wennen aan het sociale contact met de buren, dat is in Utrecht heel anders' (+)

Meer over