John Flannery nieuwe CEO General Electric

Het grootste conglomeraat ter wereld en het oudste fonds in de Dow Jones-index krijgt een nieuwe baas. John Flannery neemt op 1 augustus de leiding over van de huidige ceo Jeff Immelt die opzij is geschoven. De 55-jarige Flannery werkt al dertig jaar bij General Electric. Hij is nu de baas van GE Healthcare, de divisie medische apparatuur van het concern en een van de grootste concurrenten van het Nederlandse Philips.

Peter de Waard
null Beeld AFP
Beeld AFP

General Electric (GE), dat ooit werd opgericht door Thomas Edison, heeft altijd een stabiel bestuur gehad. Immelt leidt het bedrijf al sinds 2000. Daarvoor was de fameuze Jack Welsch twintig jaar lang bestuursvoorzitter van het conglomeraat. 'John is de juiste man op de juiste plek', zei Immelt in een verklaring. 'Hij geniet het vertrouwen van de beleggers, de klanten en de collega's.' Onmiddellijk na de bekendmaking van zijn benoeming steeg de koers.

Onder Immelt is GE zich weer voornamelijk gaan toeleggen op industriële activiteiten, zoals krachtcentrales, luchtvaart, licht en olie- en gaswinning. De zogenoemde financiële activiteiten van GE Capital werden deels afgestoten. Immelt slaagde erin het concern veilig door verschillende crisis te leiden, zoals 9/11, de kredietcrisis en de turbulentie op de energiemarkt. Maar de beurskoers is tijdens zijn bewind gedaald, terwijl de indices verdubbelden.

Net als Siemens en Philips eerder zou GE nu ook de verlichtingsactiviteiten willen afstoten. Hiermee zou het concern de banden met oprichter Thomas Edison doorsnijden. Daarentegen wilde Immelt dat GE in 2020 een van de tien grootste softwarebedrijven van de wereld zou worden. Ook werd de Franse energiegigant Alstom overgenomen en is GE bezig zijn olie- en gasbelangen met die van Baker Hughes samen te brengen.

GE heeft de laatste jaren ook last gekregen van activistische aandeelhouders die vinden dat de koers achterblijft en aandringen op opsplitsing van het conglomeraat. Een daarvan is het hedgefonds Trias Fund Management.

Meer over