John Deuss op Schiphol aangehouden voor verhoor

De omstreden oliehandelaar John Deuss is vrijdag aangehouden op Schiphol. Donderdag vertrok Deuss, begeleid door twee Nederlandse justitiemedewerkers uit Bermuda, waar hij vorige week werd opgepakt in het huis van zijn piloten....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De 64-jarige bankier en oliehandelaar uit Berg en Dal (bij Arnhem) is aangehouden in opdracht van het in fraudezaken gespecialiseerde Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Deuss zal door justitie aan de tand worden gevoeld over zijn betrokkenheid bij een grote btw-fraude bij de First Curaçao International Bank (FCIB).

Bij die bank, eigendom van Deuss, zouden 2500 klanten de Britse fiscus voor meer dan 7 miljard euro hebben opgelicht door op papier mobiele telefoons te (ver)kopen met als enige doel de btw te innen. Ook de Amerikanen hebben inmiddels belangstelling voor Deuss. De FCIB zou tevens betrokken zijn bij valutahandel met Cuba.

Deuss verbleef enkele dagen in de cel op Bermuda, nadat hij vorige week werd gearresteerd. De laatste nacht op het tropische eiland kon hij in zijn eigen huis doorbrengen omdat twee rijke zakenmannen ieder voor 5 miljoen dollar garant voor hem stonden. Een van hen, John Swan, is de voormalige premier van het eiland.

Deuss is ondertussen druk doende zijn bezittingen te verkopen. Zijn 47-procentsbelang in de Bermuda Commercial Bank staat te koop. Vorige maand verkocht de oliehandelaar zijn aandelen in het Australische oliebedrijf AWE voor ruim 90 miljoen euro.

Meer over