John de Mol stapt naar de rechter om Telegraaf in handen te krijgen

Het juridische gevecht rond de overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) is begonnen. Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, stapt naar de rechter om de uitgever van onder meer de grootste krant van Nederland alsnog in handen te krijgen.

Exterieur van het pand van multimediabedrijf Telegraaf Media Groep. Beeld anp
Exterieur van het pand van multimediabedrijf Telegraaf Media Groep.Beeld anp

Talpa wil dat de Ondernemingskamer de gang van zaken rond de overname onderzoekt en zo snel mogelijk een nieuwe commissaris benoemt bij TMG, met verstrekkende bevoegdheden, omdat het geen eerlijke kans zou hebben gekregen. Talpa meldde dit dinsdagavond nadat de commissarissen van TMG zondag definitief kozen voor de combinatie van het Vlaamse Mediahuis en VP, het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek, sinds jaar en dag grootaandeelhouder in TMG. Deze combinatie heeft met 60 procent de meerderheid van de aandelen al binnen.

De centrale ondernemingsraad (cor) van TMG liet eerder op de avond al weten naar de rechter te stappen om het besluit van de eigen raad van commissarissen aan te vechten om het bod van het Vlaamse Mediahuis aan te bevelen. De raad voelt zich gepasseerd omdat een schriftelijke oproep om een 'gelijk speelveld' te creëren voor Mediahuis en Talpa door de commissarissen is genegeerd. De commissarissen meldden zondag dat zij definitief kiezen voor de combinatie van het Vlaamse Mediahuis (in Nederland al eigenaar van NRC Media) en VP. De Mol biedt 6,50 euro per aandeel, Mediahuis/VP 6 euro. Tegelijk met het besluit werd de top van TMG geschorst, omdat topman Geert Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp nog niet akkoord wilden gaan met de keuze van de commissarissen voor Mediahuis/VP. Zij zouden op de hand zijn van De Mol en vechten hun schorsing ook aan bij de rechter.

Cor heeft geen voorkeur

De cor heeft naar eigen zeggen geen voorkeur voor Mediahuis of Talpa. De stap naar de rechter zou noodzakelijk zijn om de ondernemingsraad zijn juiste rol te laten spelen 'vanuit zijn verantwoordelijkheid voor TMG als geheel en de medewerkers'. Eerder liet dircteur Harry de Wit van TMG Nederland namens dertig managers weten liever het bod John de Mol te willen. De redacties reageerden boos en stelden dat de journalisten het hart van TMG vormden, en niet de managers. Tegelijk met het bericht dat het naar de Ondernemingskamer stapt meldde Talpa dinsdagavond ook inmiddels 24,1 procent van de aandelen TMG in handen te hebben. Dat begon enkele weken geleden met 20 procent.

Lees meer over de overname van TMG

TMG heeft recht op eigenaar die in haar producten gelooft
In de felle strijd om de Telegraaf Media Groep (TMG) staan twee fundamenteel verschillende kemphanen tegenover elkaar.

Belgisch Mediahuis kan De Telegraaf redden van fatale zinking
Dat zegt Bert Wagendorp in zijn column.

De strijd om TMG: Mediahuis noemt hoger bod van John de Mol kansloos
Nu Talpa (van John de Mol) zijn bod andermaal heeft verhoogd is de vraag: heeft dat zin, als de concurrent vasthoudt aan zijn meerderheid? Of biedt de rechter een uitweg?

Meer over