'Joekos volgens marktregels bij staat'

President Vladimir Poetin ziet er geen enkel kwaad in dat de Russische staat eigenaar is geworden van het kroonjuweel van de belaagde oliemaatschappij Joekos....

Van onze correspondente Corine de Vries

'Rosneft, dat 100 procent eigendom is van de staat, heeft Joeganskneftegaz gekocht. Ik denk dat alles volgens de marktmethoden is verlopen', zei Poetin donderdag tijdens een persconferentie. 'De staat maakt tegenwoordig gebruik van de volstrekt legale methoden en mechanismen van de markt om zijn eigen belangen te dienen.' Rosneft, dat niet wilde onthullen hoeveel het voor de aandelen heeft betaald, is nu het één na grootste oliebedrijf van Rusland. Met een capaciteit van 1,6 miljoen vaten per dag is het in omvang te vergelijken met OPEC-lid Libië.

'Joegansk', verantwoordelijk voor 60 procent van de olieproductie van Joekos, werd zondag in een gedwongen veiling verkocht. De verwachting was dat de staatsgebonden energiegigant Gazprom er met de buit vandoor zou gaan, maar die liet zich op het laatste moment weerhouden door de uitspraak van een Amerikaanse faillissementsrechter, die uitstel van de veiling had gelast.

Baikal Finans Group kreeg vervolgens voor zeven miljard euro de aandelen van Joegansk in handen, een bedrag dat bijna twee keer lager lag dan de werkelijke waarde. Joekos noemt de veiling illegaal en gaat de betrokkenen aanklagen.

Over niet al te lange tijd zal Joeganskneftegaz alsnog in bezit van Gazprom komen. Een fusie tussen Rosneft en het energiebedrijf wordt al langer voorbereid. Gazprom verklaarde gisteren dat de nieuwe aankoop van Rosneft deze fusie niet in de weg zal staan. Na deze fusie zullen ook buitenlanders aandelen van Gazprom mogen kopen.

Volgens analisten heeft Rosneft Joegansk gekocht omdat het dan moeilijk zal zijn voor Joekos om juridische stappen te ondernemen. 'De Russische regering is immuun voor rechtsvervolging', zei investeringsstrateeg Eric Kraus van Sovlink. 'Het Westen zal een stuk minder verontwaardigd reageren omdat de aankoop van Rosneft aan de vooravond van Kerstmis wordt bekendgemaakt', meent politiek analist Jevgeni Volk. 'En door de verkoop zo ondoorzichtig mogelijk te maken, hopen ze de jurisdictie van het Texaanse hof te ontduiken.'

Joekos heeft in Texas surseance aangevraagd en gekregen. Ondanks deze uitspraak ging de veiling gewoon door. De volgende zitting van de faillissementsrechter in de VS staat gepland voor 6 januari.

Joekos, dat al ruim een jaar onder vuur ligt, blijft gehalveerd en gebroken achter met een belastingschuld van 21 miljard euro. Voormalig topman Michail Chodorkovski zit in de cel op verdenking van fraude en belastingontduiking. Hoewel Poetin gisteren Chodorkovski niet bij naam noemde, zei hij op zijn persconferentie wel dat veel Russische zakenmensen de wet hebben overtreden. 'Jullie weten allemaal hoe de privatisering in de jaren negentig werkte. Hoe mensen vuile streken uithaalden en de wet braken om staatseigendom in handen te krijgen.'

De staatsovername van Joegansk is een overwinning voor de haviken uit het Kremlin (de voormalige KGB-collega's van Poetin) die erop uit zijn de macht van de oligarchen, de zakenmensen, te breken.

Meer over