Joekos Oil dreigt failliet te gaan na miljardenboete

Joekos Oil, de tweede olieproducent van Rusland, dreigt failliet te gaan. De maatschappij verloor dinsdag een rechtszaak en moet 3,4 miljard dollar aan boete en belastingnaheffing over 2000 betalen....

Door de uitspraak van de rechtbank kan de belastingdienst het geld elk moment opeisen. De financiële topman Bruce Misamore zei vorige week dat Joekos slechts 1,5 miljard in kas heeft. De oliegigant wil graag delen van het bedrijf verkopen om aan de benodigde miljarden te komen, maar de overheid heeft dat verboden.

De voormalige topman van Joekos, Michail Chodorkovski (41), verreweg de rijkste man van Rusland, zit sinds vorig jaar oktober in de gevangenis op verdenking van belastingfraude en omkoping van parlementsleden. Hij riskeert een gevangenisstraf van tien jaar.

Net als andere Russische oligarchen vergaarde Chodorkovski zijn rijkdom op de brokstukken van de uiteengevallen Sovjet Unie, dankzij handige en vaak schimmige zakendeals. In 1996, toen de communisten aan de macht dreigden te komen, financierde een groepje rijke zakenmannen de herverkiezing van president Jeltsin. In ruil daarvoor kregen ze de kroonjuwelen van de staat - de grondstoffenindustrieën - voor een prikkie in handen.

Chodorkovski betaalde 309 miljoen dollar voor Joekos, op een veiling georganiseerd door zijn eigen bank Menatep.

De koers van Joekos is sinds de arrestatie van Chodorkovski met ruim 46 procent gedaald. Joekos raakte 17,9 miljard dollar van zijn marktwaarde kwijt.

President Poetin heeft onlangs gezegd dat hij het voormalige staatsbedrijf niet failliet wil zien gaan.

Joekos hoopt nog steeds op een overeenkomst met de regering-Poetin. Maar of dat gaat lukken is de vraag.

Het afgelopen jaar hebben waarnemers in binnen- en buitenland druk gespeculeerd waarom justitie nu juist haar pijlen op Joekos en Chodorkovski richtte.

De meest gehoorde verklaring was dat Chodorkovski te machtig en te arrogant was geworden. De oliebaron uitte openlijk kritiek op het Kremlin. Hij sponsorde de oppositie bij de parlementsverkiezingen; niet alleen de liberalen maar ook de communisten. Daarnaast probeerde Chodorkovski het staatsmonopolie op oliepijpleidingen te ondermijnen. Terwijl het Kremlin in gesprek was met Japan, lobbyde Joekos' topman voor een eigen pijpleiding van Siberië naar China. Chodorkovski ontkent de aanklachten.

Meer over