GeldvraagReinout van der Heijden

Je favoriete theater helpen? Vraag wél je ticketgeld terug en doe een schenking

Veel theaters zijn door de fiscus erkend als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) en kunnen geheel belastingvrij schenkingen ontvangen. Beeld ANP XTRA
Veel theaters zijn door de fiscus erkend als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) en kunnen geheel belastingvrij schenkingen ontvangen.Beeld ANP XTRA

Ik doneer uit solidariteit met de coronagedupeerden. Ik blijf lesgeld betalen voor de afgelaste boetseercursus en vraag mijn geld voor de geannuleerde theatervoorstelling niet terug. Heft de fiscus belasting over mijn donatie?

U geeft geld aan iemand of aan een bedrijf zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Zo’n belangeloze betaling is een schenking. Deze donatie is vrij van schenkbelasting tot een bedrag van 2.208 euro per ontvanger, per jaar.

De ontvanger betaalt hier wel inkomsten- of vennootschapsbelasting over, laat de Belastingdienst desgevraagd weten. Alle voordelen uit een onderneming moeten bij de aangifte worden opgegeven als inkomen. De redenering is: betalingen die ondernemers ontvangen uit solidariteit voor de gevolgen van de coronacrisis, zijn toerekenbaar aan de onderneming. Namelijk: als hij die onderneming niet zou drijven, zou hij ook geen betalingen ontvangen.

Kortom, vrij van schenkbelasting betekent dus niet belastingvrij. De schenking is gewoon een inkomen uit de onderneming. Ook over subsidies moet de ondernemer belasting betalen. Zo is de wet inderdaad, bevestigt fiscalist Marjan Langbroek. Het staat in artikel 3.8 van de Wet inkomstenbelasting. En als er inkomstenbelasting geheven wordt, hoef je over hetzelfde bedrag geen schenkbelasting meer te betalen.

Eerlijk gezegd ben ik verbaasd. Tienduizenden zelfstandige ondernemers zijn aangesloten bij een broodfonds. In zo’n broodfonds zitten twintig tot vijftig andere ondernemers die elkaar financiële steun bieden. Zij betalen geld aan dat fonds en als zij ziek of arbeidsongeschikt worden, krijgen zij maximaal twee jaar een uitkering om van te leven. Die uitkering is onbelast, omdat het een schenking is. Hier is dus wel sprake van belastingvrije solidariteit.

Dat komt omdat het een verplichting is die de betrokkenen buiten de onderneming om met elkaar zijn aangegaan, legt de woordvoerder van de Belastingdienst uit. Maar, laat hij er dreigend op volgen, ‘of er écht geen belasting verschuldigd is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden per individueel geval’.

Wie een ondernemer in de coronatijd wil helpen, kan de steun dus beter lostrekken van de onderneming. Vraag het nummer van zijn privébankrekening en maak een bedrag over. Is dat niet logisch omdat u geen nauwe band heeft? Accepteer dan dat de ontvanger belasting betaalt.

Sommige ondernemingen zijn door de fiscus erkend als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI). Een bedrijf met een ANBI-status kan geheel belastingvrij schenkingen ontvangen. Sterker nog: wie minimaal 60 euro schenkt aan een ANBI, krijgt afhankelijk van zijn inkomen een aftrekpost bij de aangifte. Veel theaters hebben een ANBI-status, waarbij de aftrek extra verhoogd wordt omdat het culturele ANBI’s zijn.

Wie zijn favoriete theater wil helpen, kan ervan afzien om het geld van het ticket terug te vragen. Maar het is voor het theater en voor uzelf gunstiger om te schenken. Vraag het geld terug en doe een aftrekbare donatie. Bewaar de bankoverschrijving of vraag een kwitantie. Dat kan dus alleen als de instelling een ANBI is. Check het register via belastingdienst.nl/anbi.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over