Jamie stort junkfoodindustrie in het verderf

Wat Youp van ’t Hek ooit in Nederland deed met het alcoholvrije biermerk Buckler, dreigt Jamie Oliver in Groot-Brittannië te doen met een hele bedrijfstak....

Canterbury Foods, dat worsten, hamburgers en pasteitjes maakt, bezweek woensdag onder de schuldenlast nadat de omzet was ingestort als gevolg van de campagne van chef-kok tegen de ongezonde eetgewoonten op Britse scholen. Ook andere cateraars en voedingsmiddelenbedrijven vrezen voor hun toekomst nu scholen hun leerlingen groenten en pasta’s voorschotelen in plaats van burgers en pizza’s.

Oliver heeft scholen en politici ervan kunnen overtuigen dat de gezondheid van de nieuwe generatie Britten wordt bedreigd door patat, frisdranken, kip-nuggets en hamburgers. Britse kinderen zijn de dikste van Europa.

Voor veel kinderen is het zogeheten schooldinner, dat op school wordt uitgedeeld, de enige warme maaltijd van de dag. Kinderen die thuis geen ontbijt krijgen, bijvoorbeeld omdat beide ouders werken, beginnen de dag vaak met chocolade en chips uit de automaten op de scholen. Tussen de middag eten zij gefrituurde spullen en zoetigheid.

Uit televisieprogramma’s van Oliver bleek dat kinderen op de basisscholen groente en fruit als rabarber, prei, asperges en aardbeien niet eens van de buitenkant herkenden, laat staan de smaak ervan konden onderscheiden. Daarentegen herkenden ze van heel ver de verpakkingen van vette happen als alien faces en turkey twizzlers. De turkey twizzler – een gefrituurd stuk onbekende substantie dat in geen schooldinner ontbrak – werd door Oliver vorig jaar tot vijand nummer één van de Britse natie uitgeroepen.

Minister Kelly van Onderwijs heeft besloten dat alle voedingsmiddelen die te veel vet, zout en suiker bevatten, vanaf september 2006 op scholen zijn verboden. Maar veel scholen hebben hun menu’s nu al gewijzigd en de door Oliver meest-bekritiseerde producten van het menu afgevoerd.

Het cateringbedrijf Compass dat turkey twizzlers aan de scholen leverde, moest hierdoor vorig jaar al een winstwaarschuwing afgeven. Gisteren maakte voedingsmiddelenproducent Canterbury Foods bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Het bedrijf, dat levert aan grossiers die de schooldinners in het land verzorgen, zag in de eerste helft van vorig jaar de omzet van vleesproducten dalen met 2,7 miljoen pond. Over heel 2005 dreigt een verlies van 11,5 miljoen pond. Het bedrijf met vier vestigingen en zeshonderd werknemers zal worden ontmanteld.

Bewindvoerder Ian Green van PricewaterhouseCoopers zei dat ‘het niet gelukt is de schulden van het bedrijf te saneren’. Voor de resterende delen van het bedrijf worden kopers gezocht. Als dat niet lukt, hangt de werknemers ontslag boven het hoofd. Ze blijven achter met gezonde kinderen, maar zonder baan.

Meer over