Jacht op stemrechten van Fortis

Door op grote schaal aandelen Fortis te lenen, pogen diverse partijen de stemming op de aandeelhoudersvergadering van Fortis van 6 augustus in hun voordeel te beslissen....

Met het tijdelijk uitlenen van aandelen verdienen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, wat extra’s met hun aandelenportefeuille. De lener betaalt een vergoeding en is voor een paar dagen of weken juridisch eigenaar. In geld wordt hij niets wijzer: dividenden blijven toevallen aan de uitlener.

Twee weken geleden deden in het financiële centrum van Londen voor het eerst geruchten de ronde dat beleggers werden benaderd door ABN Amro met de vraag ‘zo veel mogelijk’ aandelen Fortis te lenen aan de bank. ABN zou op die manier, als aandeelhouder Fortis dus, het consortiumbod op zichzelf willen blokkeren. Maandag 6 augustus moeten de aandeelhouders van Fortis stemmen over dit bod – waarin Fortis participeert – en over de aandelenemissie van 13 miljard euro die daarvoor nodig is.

De woordvoerder van ABN Amro ontkent in alle toonaarden dat de bank zich tot dit soort praktijken zou verlagen. Handelaren zeggen ook dergelijk ‘vuil spel’ weinig waarschijnlijk te achten. Analisten van de Londendse effectenbank Keefe, Bruyette & Woods (KBW) schreven vrijdag dat zowel ‘opponenten van het consortiumbod’ als ‘Fortis and friends’ zouden pogen een maximale hoeveelheid aandelen bij te lenen. In twee weken tijd is de rente-opslag voor het uitlenen van Fortis-aandelen gestegen van 0,15 procentpunt tot 0,50 procentpunt.

KBW maakt daarnaast melding van in ieder geval een transactie met als onderliggende waarde 1 miljard euro aan Fortis-aandelen. Exacte en volledige gegevens zijn echter niet bekend. De ‘leenmarkt’ voor aandelen is een onderhandse markt. De posities van de deelnemers zijn niet transparant.

De komende aandeelhoudersvergadering van Fortis is cruciaal voor het consortiumbod. Fortis is van plan daarvoor 13 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven, en dat zal naar verwachting de koers van de bank-verzekeraar geen goed doen. Fortis zegt echter de steun te hebben van zijn ‘voornaamste aandeelhouders’.

KBW becijfert dat een aandelenpakket van 10 tot 15 procent (ter waarde van 4 tot 6 miljard euro) voldoende is om Fortis’ plannen af te keuren. Op de vergadering wordt maximaal 60 procent van het aandelenkapitaal verwacht. Voor goedkeuring heeft Fortis driekwart van de stemmen nodig. Overigens: als het bod wordt afgekeurd kan Fortis het later, met een nieuwe aandeelhoudersvergadering, opnieuw proberen.

Gisteren hebben de aandeelhouders van de Spaanse bank Santander voor het consortiumbod gestemd. Santander geeft voor 4 miljard euro nieuwe aandelen uit en voor 5 miljard euro obligaties.

De aandeelhouders van Royal Bank of Scotland, het derde consortiumlid, beslissen op 10 augustus over de deelname van hun bank aan het bod.

Meer over