Jaarinkomen topman Blackstone breekt record: ruim 1 miljard dollar

Een jaarinkomen van meer dan 1 miljard dollar. Het ziet ernaar uit dat Stephen Schwarzman, medeoprichter van de Amerikaanse private-equitybeheerder Blackstone, dit jaar die grens als eerste zal doorbreken. De 68-jarige Schwarzman brak in 2014 al het inkomensrecord door in één jaar 690 miljoen dollar (651 miljoen euro) te verdienen.

Stephen Schwarzman (R). Beeld epa
Stephen Schwarzman (R).Beeld epa

Tot nu toe stond het jaarrecord op naam van Apple-oprichter Steve Jobs, die in 2000 578 miljoen dollar verdiende. Dat bedrag bestond voornamelijk uit aandelen in zijn bedrijf, Schwarzman kreeg het grootste deel in cash. Derde staat nog altijd junkbond-koning Michael Milken, die in 1987 550 miljoen dollar toucheerde.

Het blad Crain's New York Business baseert de prognose op het feit dat Blackstone nu een private- equityportefeuille heeft van tachtig bedrijven waarop bij verkoop megawinsten zullen worden gemaakt. Een deel daarvan gaat in 2015 in de verkoop. De verdiensten van Schwarzman zijn dertig keer zo hoog als die van de best betaalde zakenbankier. Lloyd Blankfein, de hoogste baas van Goldman Sachs, verdiende vorig jaar 24 miljoen dollar.

De laatste jaren is er forse kritiek op de enorme salarissen, bonussen en optieplannen van zakenbankiers en hedgefondsbeheerders. Gek genoeg maakt niemand zich erg druk over de niche van de markt waar nog veel meer wordt verdiend: die van het opkopen, saneren en weer verkopen van in de problemen verkerende bedrijven.

Stephen Schwarzman. Hij vindt zijn mega-jaarsalaris volkomen terecht Beeld Blackstone Group
Stephen Schwarzman. Hij vindt zijn mega-jaarsalaris volkomen terechtBeeld Blackstone Group

Deal met Hilton

Vooral de deal met de Hilton Hotel Groep leverde Blackstone een enorme winst op. In 2007 investeerde het bedrijf 5,7 miljard dollar in de hotelketen. Later werd nog 800 miljoen dollar besteed aan het opkopen van de schulden. Nu bedraagt de waarde van de aandelen 16 miljard dollar: een winst van 10 miljard.

Schwarzman heeft persoonlijk recht op een deel van de winst die Blackstone maakt met deze activiteiten. In totaal verdiende Blackstone voor zijn deelnemers, waaronder ook pensioenfondsen en andere instituten vallen, vorig jaar 20,6 miljard dollar. Schwarzman heeft een belang van ruim 5 procent in al die transacties.

Appartement van 37 miljoen

Schwarzman vindt zijn inkomen meer dan terecht. 'De reden dat ik zo veel meer verdien dan Lloyd Blankfein is dat ik een eigen bedrijf ben begonnen en daarin een aandeel heb. Het is ongeveer als het verschil tussen Steve Jobs die Apple begon en Tim Cook die er nu werkt', zegt hij in het zakentijdschrift. Schwarzman woont in een appartement van 37 miljoen dollar aan Park Avenue in New York. Ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag betaalde hij een miljoen dollar aan zanger Rod Stewart voor een optreden van een half uur. Zijn totale vermogen wordt geschat op 10,8 miljard dollar. Schwarzman werkte tot 1985 bij de roemruchte zakenbank Lehman Brothers.

Veel grootaandeelhouders van private-equityfondsen verdienden vorig jaar reuzenbedragen door de koersstijgingen op de beurs. Henry Kravis en George Roberts van KKR - in het verleden eigenaar van V&D - verdienden respectievelijk 219 miljoen en 229 miljoen dollar. Leon Black van Apollo Global Management streek 331 miljoen dollar op in 2014 en Carlyle-topman William Conway verdiende 343 miljoen dollar.

Het beroemde Waldorf Astoria, rechts, aan Park Avenue in New York. Het hotel was tot 2014 in het bezit van hotelketen Hilton Beeld afp
Het beroemde Waldorf Astoria, rechts, aan Park Avenue in New York. Het hotel was tot 2014 in het bezit van hotelketen HiltonBeeld afp
Meer over