Italiaanse banken winnen door Fazio

Voor de tweede dag op rij stegen de aandelen van de Italiaanse banken. Het vertrek van Antonio Fazio heeft de weg vrijgemaakt voor meer buitenlandse overnames, zo redeneren beleggers....

Banca Intensa won bijvoorbeeld 1,4 procent. Dit is degrootste Italiaanse kredietverstrekker. Ook de banken Sanpaoloen Capitalia wonnen respectievelijk 2,7 en 1,2 procent.

Op de andere Europese effectenbeurzen was van dit soortopwinding geen sprake. Beleggers deden het in de week voor dekerst rustig aan. Bovendien was er nauwelijks bedrijfsnieuws omde effectenhandel richting te geven, hoewel meevallendemacrocijfers in de Verenigde Staten een kleine verrassing op devalutamarkt veroorzaakten.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot de handelsdag opeen stand van 435,46 punten. Dat is een winstje van 0,15 punt(0,03 procent). De MidKap-index voor middelgrote fondseneindigde 0,48 punt hoger (0,1 procent) op 507,02 punten. Ookelders in Europa bleven de indices in het groen. Frankfurt enParijs pakten respectievelijk 0,1 procent en 0,2 procent. Londensteeg 0,1 procent.

Royal Dutch Shell maakte dinsdag nabeurs bekend dat hetafgelopen jaar voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen isingekocht. De inkoop van eigen aandelen is een beproefde methodeom de koers van het aandeel op te krikken. Shell zal ook in 2006doorgaan met het inkopen van eigen aandelen en zal daarmee weerbeginnen na publicatie van de jaarcijfers begin februari 2006.

Bij de Amsterdamse stijgers was opvallend genoeg ook ABN Amrote vinden met 0,4 procent. Het Nederlandse bankconcern heeft eenboete gehad van 80 miljoen euro omdat onvoldoende toezicht isgehouden op de naleving van dollartransacties, maar daarschrikken beleggers niet van. Branchegenoot ING pakte 1,3 procenten Fortis klom 0,8 procent.

De markten ondervonden enige steun vanuit de valutamarkt. Dedollar is met ruim een cent geklommen ten opzichte van de eurodoor sterke cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt in november.Een sterke dollar is goed nieuws voor Europese bedrijven die veelomzet uit de VS halen.

In de AEX-index stond chemiebedrijf Akzo Nobel onderaan meteen verlies van 1,8 procent. Bij een fabriek van het concern inhet Rotterdamse Botlekgebied was een hoeveelheid chloorgasontsnapt. Ook Ahold stond in de min met 1,4 procent. Unileververloor 1 procent na de voorgenomen verkoop van Mora.

Meer over