Isotis verplaatst productie biobot naar Californië

Het biotechbedrijf Isotis vertrekt uit Nederland, zo werd bekend tijdens de publicatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf wil nog dit jaar de productie van onder meer botvervangende materialen overbrengen naar Irvine, in de Amerikaanse staat Californië....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Isotis heeft daar al productiefaciliteiten, na een samengaan met het Amerikaanse biobedrijf GenSci in oktober vorig jaar. Isotis heeft collectief ontslag aangevraagd voor 45 werknemers in de productie en administratie in haar vestiging in Bilthoven.

Isotis, van origine een Nederlands bedrijf, is de afgelopen jaren enkele malen samenwerkingen aangegaan met andere bedrijven. Zo fuseerde het in september 2002 met het Zwitserse Modex en eind vorig jaar met GenSci. Er werken nu 150 werknemers, voornamelijk in de VS. Dat worden er straks ongeveer 105.

Isotis concentreert zich op de verkoop van zes biotechproducten voor orthopedische toepassingen. Het gaat onder meer om synthetische botvervangers en geprepareerd, natuurlijk botmateriaal dat botaangroei op kunstprotheses stimuleert. Het bedrijf denkt dit jaar met die producten een omzet te behalen van dertig miljoen dollar. Die omzet moet volgend jaar vijftig miljoen dollar worden, is de verwachting. Meer dan 90 procent van die omzet wordt behaald op de Amerikaanse markt.

Het biotechbedrijf zit onder meer in de verliezen vanwege hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten. In het eerste kwartaal van 2004 bedroeg het nettoverlies 3,2 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2003 was dat nog het dubbele. Isotis heeft ongeveer vijftig miljoen dollar in kas, opgehaald bij de beursgang in 2000.

Om de verliezen verder te reduceren, werkt Isotis sinds eind vorig jaar voor haar onderzoek samen met de Universiteit Twente (UT). Dertig onderzoekers werken bij dit samenwerkingsverband, nu nog in Bilthoven. Op termijn kunnen dat er veertig worden, zegt Clemens van Blitterswijk, biomedisch hoogleraar aan de UT, en oprichter van Isotis.

Isotis heeft voor dit onderzoek de komende vier jaar vijf miljoen dollar uitgetrokken. In het kader van de nu aangekondigde verplaatsing van de productie naar de VS, zal dit onderzoeksbudget iets worden uitgebreid. Dat kan nog enkele extra arbeidsplaatsen opleveren, verwacht Isotis.

Meer over