NIEUWS

Is zilver het nieuwe doelwit van het GameStop-leger, of is het een list van de hedgefondsen?

Zilver is mogelijk het nieuwe doelwit van het mondiale leger van kleine beleggers dat de oorlog heeft verklaard aan de grote hedgefondsen. Het kan ook gaan om een afleidingsmanoeuvre, die kleine beleggers moet weglokken van de door hedgefondsen ‘geshorte’ aandelen.

Zilveren munten en baren. De zilverprijs bereikte maandag het hoogste niveau sinds 2013. Beeld Rob Engelaar / ANP
Zilveren munten en baren. De zilverprijs bereikte maandag het hoogste niveau sinds 2013.Beeld Rob Engelaar / ANP

Het pokerspel van kleine particuliere beleggers tegen hedgefondsen op de financiële markt bereikte maandag een nieuw kookpunt. Hedgefondsen die gokken op dalende koersen zouden bezig zijn terug te slaan door de kleintjes die hen vorige week zo lelijk in de wielen hebben gereden, op het verkeerde been te zetten.

Zij zouden geruchten in de markt hebben gebracht dat de zilvermarkt een mooi nieuw doelwit is om de hedgefondsen dwars te zitten. Veel kleine beleggers hebben daardoor termijncontracten in zilver gekocht, waardoor de prijs is opgedreven. ‘Het is een idiote voorstelling. Je kunt spreken van financiële anarchie. Hierbij zullen slachtoffers vallen’, merkte een zilverhandelaar in Londen op.

Hoogste zilverprijs sinds 2013

De zilverprijs is in een week gestegen van 25 tot ruim 30 dollar per troyounce (31,1 gram). Daarmee bereikte zilver de hoogste prijs sinds 2013. Zilver geldt als een zeer volatiel edelmetaal, waarvan de markt makkelijk is te manipuleren. In 1980 wisten de gebroeders Hunt de zilvermarkt naar hun hand te zetten door op grote schaal zilver op te kopen en de prijs op te drijven. Uiteindelijk gingen ze ten onder op wat Zilveren Donderdag werd genoemd – 27 mei 1980 – toen de prijs ineenstortte. De gebroeders Hunter werden later veroordeeld vanwege marktmanipulatie.

Op WallStreetBets, het beleggingsdiscussieplatform van sociale nieuwssite Reddit, werd afgelopen weekeinde gezegd dat hedgefondsen massaal short zouden zijn gegaan in zilver door aandelen van zilvermijnen te verkopen in de verwachting van een prijsval van zilver. Persagentschap Bloomberg merkte op dat beleggers op WallStreetBets vorige week al stelden dat de zilvermarkt ‘vol shorters’ zit, en daarom aangepakt moest worden. Ook daarmee samenhangende financiële producten gaan omhoog.

Zo stijgt de koers van verschillende zilverproducenten. Vrijdag alleen al werd voor bijna een miljard dollar zilver aangekocht via iShares Silver Trust, een vijfvoud van de aankopen op andere dagen. Het Brits-Mexicaanse mijnbouwbedrijf voor edelmetalen Fresnillo was maandag een uitblinker op de Europese beurzen, dankzij de sterke stijging van de zilverprijs. Het fonds steeg met 21 procent. De koers van Hochschild Mining ging met 18 procent omhoog.

Veel aanbieders van zilverbaren moesten maandag nee verkopen aan klanten, omdat zij niet voldoende nieuwe baren kunnen inkopen om aan de exploderende vraag te voldoen.

GameStop

Eerder gingen particuliere beleggers via Reddit al de strijd aan met grote beleggingsfondsen, door de koersen van gamewinkel GameStop en bioscoopketen AMC tot ongekende hoogten te duwen.

Als hedgefondsen en kleine beleggers elkaar proberen te overbluffen op de zilvermarkt, spelen ze hoog spel. De omvang van deze markt ligt ergens tussen de 1.000- en 1.500 miljard dollar. De marktkapitalisatie van een fonds als GameStop is maar 1- tot 10 miljard dollar. Beleggingsstrateeg Mohamed El-Erian van Allianz, een van de machtigste beleggingsinstellingen ter wereld, zei dat dat shortposities op de zilvermarkt relatief klein zijn. ‘Er zijn ook hedgefondsen die juist zilver hebben bijgekocht om shortposities in aandelen van zilvermijnen af te dekken.’

Grote brokers grijpen in

Na BinckBank heeft ook DeGiro transacties beperkt van particuliere beleggers in fondsen waar grote hedgefonden short in zijn gegaan, zoals spelletjesketen GameStop, bioscoopgroep AMC en telefoonaanbieders Nokia en Blackberry. Particulieren kunnen daar nog wel aandelen van die fondsen kopen tegen een bepaalde prijs, maar niet langer bestens orders of stoploss – aan- en verkooporders ongeacht de prijs – plaatsen. Ook optietransacties in deze fondsen worden geblokkeerd. Binck en DeGiro zijn de grootste effectenbrokers in Nederland voor particuliere beleggers. ‘DeGiro wil graag als execution only-platform haar klanten zoveel mogelijk faciliteren, maar wijst er wel op dat beleggen geen spel is’, aldus ceo Esmond Berkhout.

Meer over