ColumnPeter de Waard

Is Wessanen net een gewonde Thomsongazelle?

null Beeld

Bij Wessanen staan nu ook de barbaren aan de poort. Meestal zijn de roofzuchtige bedrijfsjagers Angelsaksische opkoopfondsen van Wall Street of uit de City van Londen.

Maar er is ook een Franse barbaar die Nederland als zijn territorium beschouwt. PAI Partners – voortgekomen uit een participatiebedrijf van de bank Paribas (een bank met Nederlandse wortels) – struint al tien jaar de lage landen af op zoek naar koopjes. Na lingerieketen Hunkemöller (2010), vakantieparkenexploitant Roompot (2016), bottelaar Refresco (2017) heeft PAI nu het oer-Hollandse bedrijf Wessanen in het vizier.

Vorige week donderdag maakte PAI bekend een bod te hebben uitgebracht. En omdat gemene zaken wordt gedaan met de Amerikaanse grootaandeelhouder Charles Jobson heeft de directie weinig middelen om zich daartegen te keren.

Het is het moderne kapitalisme. Wie een annus horribiles achter de rug heeft en de koers ziet inzakken is even kwetsbaar voor de barbaren als een gewonde Thomsongazelle voor een hongerige leeuw.

De meeste stakeholders (werknemers, klanten, leveranciers) wacht een onzekere toekomst, maar voor de aandeelhouders is het kassa. In februari was de koers van Wessanen 7 euro. Nu wordt een bod gedaan van 11,50 euro. En gezien het feit dat die meteen tot boven de biedingsprijs steeg, denken aandeelhouders dat er nog meer in het vat zit. De beurswaarde van een bedrijf hangt niet meer af van de daadwerkelijke resultaten, maar van de vraag of speculanten daar brood in zien.

Voor de beurs dreigt een volgende aderlating. Wessanen is daar een vertrouwde naam op het koersenbord. Het kwam in 1959 naar de beurs, samen met onder meer porseleinfabriek Mosa, Leeuwarder Papierfabriek, Antilliaanse Verffabriek, uitgeverij Misset, Gebroeders Sanders en nog vele andere bedrijven. Toen groeide het koersenbord als kool, nu wordt dat leger en leger.

Wessanen had nooit buitenstaanders nodig om zich aan de tijdgeest aan te passen. Het bedrijf werd in 1765 opgericht, toen welgestelde Nederlanders kanariepietjes in kooitjes gingen opsluiten omdat ze zo mooi zongen. Naast kanariezaad werd ook mosterdzaad verhandeld. Daarna was het een handelsfirma in tarwe, een rijstpellerij, een meelmaler, oliefabrikant, mengvoederbedrijf en slachterij, totdat Wessanen zich omvormde tot voedingsmiddelenproducent. Er was de miskleun van de fusie met Lucas Bols. Maar sinds 2005 heeft Wessanen zich stapje voor stapje op de handel in biologische en vegetarische merkartikelen geworpen, een mooie en snelgroeiende niche in de markt. Machtige multinationals als Unilever en Nestlé drukken het kleineWessanen nu tijdelijk in de hoek.

Als PAI de boel opkoopt, dreigen de merken van Wessanen (Zonnatura, Bjorg, Bonneterre, Clipper, El Granero, Whole Earth en Mrs Crimble’s) te worden geveild onder de hoogst biedenden.

Franse barbaren zijn niet beter dan die uit de City of van Wall Street.

Meer over