De kwestiePeter de Waard

Is millennial als startende huizenkoper wel zo slecht af?

De alarmerende koppen zijn niet van de lucht: ‘Zes keer een bod en nog steeds geen huis’. ‘Jongeren vluchten naar de polder’. ‘Starter nu echt kansloos op woningmarkt’. Of zelfs: ‘Tijd voor een jongerenpartij’.

De huizenkopende millennial moet de boomers en generatie X benijden, zo lijkt het. Millennials – tenminste wie niet bij Ajax voetbalt, chirurg is geworden of triomfen viert als dj – zijn financieel niet meer in staat de woningmarkt op te komen. De boomers die in 1982 op de markt kwamen, moeten in een heilstaat hebben vertoefd. Qua vrije seks, vuurwerk afsteken en zorgeloos drankgebruik was dat misschien zo. Maar ook toen was het voor iemand even onmogelijk de woningmarkt te betreden.

Een huis kostte gemiddeld – iedereen woonde toen nog in een rijtje – slechts 138 duizend gulden (62.621 euro). Dat was het dieptepunt van de woningmarkt sinds de oliecrisis. Maar de hypotheekrente was wel 12 procent. Wie de gemiddelde woning volledig financierde met een dertigjarige annuïteitenhypotheek was bruto 1.419 gulden (644 euro) per maand kwijt, aldus Vereniging Eigen Huis.

Netto zou dat 864 gulden (396 euro) zijn, maar dan moest er wel een inkomen worden gehaald met een belastingtarief van 40 procent. Wie het geluk had een baan te hebben – de jeugdwerkloosheid was torenhoog – moet toch hebben geduizeld van dat bedrag. Het minimumloon (dat viel niet onder dat IB-tarief) was netto 1.300 gulden, terwijl Jan Modaal thuiskwam met 1.820 gulden in het loonzakje. Dat armlastige jongeren toch een huisje konden kopen was te danken aan de premiekoopwoningen die in de jaren tachtig als warme broodjes werden verkocht. Huizenkopers kregen forse subsidies – oplopend tot een bizarre 11 duizend gulden per jaar bij de aankoop van een nieuwe woning of appartement. Die douceurtjes werden in 1988 afgeschaft. Wie nu subsidie wil, moet bij pa en ma aankloppen in de hoop dat die toevallig bemiddeld zijn.

De boomer die in 1982 de stap had kunnen of durven maken ondanks 12 procent rente, hoorde wel de kassa rinkelen. In 2000 was de gemiddelde koopwaarde van een woning gestegen van 62.621 naar 186.049 euro. De jongeren van de generatie X die toen dat huisje wilden kopen, hoefden op dezelfde annuïteiten­hypotheek maar 6 procent rente te betalen. De netto maandlasten kwamen uit op 743 euro. Jan Modaal kreeg in dat jaar 1.284 euro per maand netto overgemaakt.

Wie zich nu op de woningmarkt begeeft, moet 326 duizend euro betalen, maar kan al tegen 1,5 procent rente een annuïteitenhypotheek afsluiten. Dat is een netto maandlast van 963 euro, Maar Jan Modaal zit nu wel op 2.020 euro netto per maand. Oftewel: de millennial verwoont 47,6 procent van een modaal inkomen en de boomer bijna veertig jaar geleden ook 47,6 procent. Als de generatie X niet zo goed geboerd had met de woning had die reden tot klagen. In 2000 was het 57,8 procent.

Meer over