Is het tijdperk van het 'gratis' dure mobieltje voorbij?

Wie een telefoonabonnement afsluit met daarbij een mobieltje op afbetaling, krijgt te maken met nieuwe regels. Het moet worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie.

Jeroen van Wensen
null Beeld anp
Beeld anp

Welke regels gelden sinds 1 mei?

Spreken van een gratis mobieltje bij een telefoonabonnement is sinds begin dit jaar uit den boze. Telecomproviders moeten duidelijk maken dat de klant die zijn mobiel afbetaalt door maandelijks iets meer te betalen voor een abonnement, eenvoudigweg leent. Bij leningen voor telefoons boven de 250 euro moet de telecomprovider sinds gisteren bovendien vragen om financiële gegevens van de klant. Aan de hand van het inkomen en de hypotheek- of huurlasten rekent de provider uit of de lening haalbaar is volgens wettelijke toetsingsregels.

De telecomprovider moet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel de bestaande schulden van de klant opvragen en de nieuwe telefoonlening laten inschrijven. Bij mobieltjes boven de 1.000 euro moet de klant schriftelijke bewijzen van zijn inkomen overleggen. Daaronder mag de provider afgaan op de opgave van de klant. Het mobiele abonnement zelf telt niet als lening, het gaat alleen om de telefoon.

Waarom is dat?

De krediettoets en de BKR-registratie moeten (vooral jonge) klanten beschermen tegen te hoge leningen. Uit cijfers van het BKR blijkt dat eind 2016 ongeveer 800 duizend Nederlanders kampten met een betaalachterstand op leningen voor auto's, huizen en de boot. Daar komen nu de telefoonleningen bij. Te dure telefoons brengen jongeren vaak in de problemen. Van de jongeren in de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar sluit 85 procent een lening voor een de aanschaf van een mobiele telefoon, zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten.

85 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar sluit een lening af voor een mobiele telefoon.

Wat zijn de gevolgen voor de klant?

Een mobiel op krediet van boven de 250 euro heeft voortaan invloed op de hoogte van toekomstig af te sluiten hypotheken. De werknemer met een inkomen van 40 duizend euro kan maximaal 164 duizend euro lenen, volgens de website berekenhet. Als diezelfde werknemer een Samsung Galaxy S8 van 800 euro op krediet aanschaft, ziet hij zijn maximale hypotheekbedrag slinken naar 161 duizend euro. Ook voor een auto of boot kan de werknemer minder lenen. De telefoon knabbelt aan de leencapaciteit van de klant.

Raken dure telefoons uit de gratie?

Jaarlijks gaan er ongeveer vier miljoen nieuwe mobieltjes over de toonbank. Driekwart daarvan is duurder dan 250 euro. Dat aandeel kan weleens gaan dalen, denkt adviesbureau Telecompaper, verwijzend naar het eigen onderzoekspanel. 12 procent van de paneldeelnemers liet in maart weten telefoons boven de 250 euro vanaf mei links te laten liggen. Telefoonproducent Samsung ziet dat heel anders. 'Mensen die belang hechten aan snelle processoren, kopen toch wel een duurder model', zegt een woordvoerder. De telecomproviders KPN en Vodafone vinden het nog te vroeg om in te gaan op deze vraag. Apple was niet bereikbaar voor commentaar.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Valt de BKR-notering te omzeilen?

Er zijn diverse mogelijkheden. De telefoon in één keer betalen leidt nooit tot een BKR-notering. Een lening voor de telefoon afsluiten bij familie of vrienden evenmin. Een andere uitweg biedt het ondernemerschap. Zakelijke contracten vallen namelijk niet onder de nieuwe kredietregels, laat de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten weten.

Meer over