GeldvraagDuurzaamheid

Is het een goed idee om te investeren in een duurzaam fonds?

Het Energietransitiefonds van Meewind belooft 6 tot 7 procent rendement per jaar. Is dat een aanrader? Duurzaamheid spreekt mij wel aan.

Reinout van der Heijden
Zonnepanelen in Amsterdam.  Beeld ANP
Zonnepanelen in Amsterdam.Beeld ANP

Een begrijpelijke vraag. De komende decennia zal er veel geld gestoken worden in de ontwikkeling van duurzame energie. De overheid komt met ruime subsidies. Het voelt goed om daar spaargeld in te steken, omdat spaarrekeningen zo goed als niets opleveren.

Op de website van Meewind moet ik best zoeken naar goede informatie. Toch gevonden. Er staan een 2 pagina’s tellend EBI (essentiële beleggingsinformatie) en een prospectus van 60 bladzijden. Daar staan enkele terechte adviezen in: koop dit product na overleg met uw financieel adviseur en lees de risicoparagraaf aandachtig.

Dat staat er niet voor niets. Wie geld stopt in het Energietransitiefonds, legt zijn geld vast tot 2038. Het is onzeker of de belegging in de tussentijd verkocht kan worden. Het is namelijk niet beursgenoteerd. Het is maar afwachten of de beheerder moeite wil doen om handel mogelijk te maken.

De looptijd kan verlengd worden met 3 keer 5 jaar. In totaal dus bijna 35 jaar. De verlenging moet wel goedgekeurd worden door tweederde van de deelnemende beleggers, maar toch. Besef dat zelfs na overlijden de belegging niet van de hand gedaan kan worden. De erfgenamen moeten de hele rit uitzitten.

Dan het rendement. De rekenhulp op de website van Meewind gaat uit van 6,5 procent per jaar. Wie nu 2.500 euro inlegt, heeft over 20 jaar 8.800 euro. Daarbij is geen rekening gehouden met aankoopkosten en het feit dat u de belegging koopt tegen de nu geldende intrinsieke waarde die 0,8 hoger ligt. Dat verlaagt de prognose volgens mijn berekening naar 7.800 euro.

Het Energietransitiefonds stopt geld in projecten op het gebied van duurzame energie: zon, wind, biogas. De projecten moeten minimaal een nettowinst begroten van 6 procent plus 1,7 procent fondskosten. Het fonds kan ook meedoen aan projecten via achtergestelde leningen. Dan is het rendement exclusief fondskosten, dus minimaal 4,3 procent. Allemaal vrij technisch, maar uiteindelijk zijn het maar berekeningen vooraf. Hoeveel de projecten echt opleveren? In het prospectus staat: ‘voorspelde resultaten bieden niet noodzakelijkerwijs een indicatie voor toekomstige resultaten’. Met andere woorden: het kan alle kanten op.

Dat maakt het Energietransitiefonds geen booswicht. Heel veel van dit soort investeringsbedrijven werken op deze manier. De beheerder krijgt alle kosten vergoed en loopt weinig risico. Het risico is voor de beleggers. Niets mis mee, als die begrijpen wat zij kopen. Ze kunnen geld verdienen zonder er iets voor te hoeven doen, maar kunnen ook alles kwijtraken.

Wie niet op dit soort risico’s zit te wachten, kan ook beleggingsfondsen kopen bij Actiam, ASN, Robeco of Triodos. Die bieden een ruime keuze in duurzame fondsen en halen behoorlijke rendementen. Ze zijn beursgenoteerd, zodat je er altijd van af kunt. Het nadeel: wie de koers volgt, schrikt soms van een flinke daling. Volgens mij is dat beter dan in het duister tasten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over