De KwestieIs Griekenland Herculeaanse tijger?

Is Griekenland nu een Herculeaanse tijger?

null Beeld

In navolging van premier Rutte dweilde popster Sting afgelopen weekeinde zelf de vloer na een optreden in Athene, waar een plensbui het openluchttheater onder water had gezet.

Peter de Waard

Hij wilde als Brit zijn beste beentje voorzetten, want hij schaamde zich diep. ‘We moeten God danken voor Griekenland, want jullie hebben ons de weg gewezen’, riep hij tijdens zijn concert. ‘Griekenland heeft ons opnieuw laten zien wat beschaving is.’ Sinds 2015 zijn meer dan een miljoen vluchtelingen naar Griekenland gekomen, terwijl het land zelf een ongekend drastische bezuinigingsoperatie opgelegd had gekregen.

Nog niet zo heel lang geleden toen er zelfs nog geen vluchtelingeninvasie was leek een Grexit onvermijdelijk. Dat Griekenland in zes jaar in staat is geweest zijn financiële crisis te bedwingen, is een godswonder dat meteen werd aangegrepen om een feest te vieren.

Voor het eerst sinds hij in januari 2015 premier werd, droeg premier Alexis Tsipras zelfs een stropdas. Hiermee kwam hij zijn belofte na dat hij pas een das zou omknopen als de Grieken een punt hadden gezet achter de schuldencrisis.

Maar een stropdas alleen betekent niet dat Griekenland uit zijn lijden is verlost, laat staan geen schuld meer heeft. De schuld is nog altijd 325 miljard euro 180 procent van het bbp. Alleen is het leeuwendeel daarvan in handen van Europese instanties die de rente zo laag houden en de aflossingsverplichtingen over een zo lange periode hebben uitgesmeerd dat het land maar 4 procent van het bbp kwijt is aan rente en aflossing. Op het hoogtepunt van de crisis was dat 25 procent.

Voor deze coulance is Griekenland verplicht een primair overschot (een overschot voor rente en aflossing) van 3,5 procent op de begroting te hebben tot 2022 en van 2,2 procent tot 2060. Dat lijkt alleen mogelijk als Tsipras nog 42 jaar premier blijft en de EU in diezelfde periode verschoond blijft van een recessie. Wie daar een kansberekening op loslaat, komt ergens op 0,0001 procent uit.

Het godswonder is voor een groot deel een boekhoudkundige truc. Griekenland is onder Tsipras niet hervormd tot een Herculeaanse tijger. Het land is verarmd. De koopkracht van de Grieken is met 20 procent gedaald en die van gepensioneerden en uitkeringstrekkers nog aanzienlijk meer. De werkloosheid is nog steeds 20 procent en die onder de jeugd 43 procent.

Dat Tsipras even een stropdas draagt is een signaal aan de Londense zakenbankiers dat het land vertrouwen verdient. Maar westerse banken en pensioenfondsen maken hun eigen kansberekeningen en zullen bij de eerste de beste tegenslag de rente opschroeven. De budgettaire ruimte die Tsipras hoopt te hebben zal meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vertrouwen is voor een groot deel psychologie. Dat komt te voet en gaat te paard. Griekenland verloor dat in 2010 in drie maanden en heeft dat teruggewonnen in acht jaar. Voor zolang het duurt.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over