ColumnPeter de Waard

Is financieel kampioenschap van Europa Amsterdam komen aanwaaien?

null Beeld
Peter de Waard

De tijden van de VOC herleven. De buitenlanders hebben de Nederlandse hoofdstad al uitgeroepen tot het nieuwe financiële kam­pioen van Europa.

Volgens The Financial Times is Amsterdam de grootste handelsplek voor aandelen en de hoofdstad van de Spacs, de beursgenoteerde geldbuidels, die nu en masse bij de ingang van Beursplein 5 staan. De Londense krant Evening Standard kopte: ‘Londen versus Amsterdam. Verliest de City van de Nederlanders?’ ‘Amsterdam is waar het gebeurt. Parijs en Frankfurt kunnen er niets aan doen’, aldus persbureau Bloomberg.

Dat klinkt bijna als het begin van de Gouden Eeuw. Na de oprichting van de effectenbeurs in 1606 en de Amsterdamse Wisselbank in 1609 was Amsterdam een eeuw lang het ­onbetwiste centrum van de internationale aandelen- en geldhandel.

Ineens is Amsterdam opnieuw hip. In januari verviervoudigde de aandelenhandel in Amsterdam tot meer dan 9 miljard per dag doordat twee Londense handelsplatforms noodgedwongen via Amsterdam gingen handelen, omdat er nog geen akkoord is over ­financiële regelgeving tussen de EU en het VK.

Maar ook de officiële beurs in Amsterdam, Euronext, heeft plotsklaps de wind in de ­zeilen. Eind vorige maand kreeg het Poolse ­InPost een notering aan het Damrak. En nu haalt Amsterdam opnieuw een grote vis binnen. Het Franse conglomeraat Vivendi wil zijn muziektak Universal Music Group (UMG) met sterren als Lady Gaga, Taylor Swift, Kanye West en Billie Eilish naar de Amsterdamse beurs brengen. Dat is uitermate pijnlijk voor de collega-beurs van Parijs.

De paradox is dat Amsterdam na de Big Bang van 1986, de liberalisering van de Britse beurshandel, al zijn guldenshandel naar Londen zag wegvloeien. Nederlandse banken gingen mee. En in Amsterdam werd met de oprichting van Amsterdam Financial Gateway to Europe getracht te redden wat er te redden viel. Miljoenen aan lobbygeld werden erin gestoken, maar er kwam niets van terecht. Toen Amsterdam in 2000 samenging met de beurs van Parijs in Euronext, leken net zoals bij Air France-KLM de Fransen er met de bal vandoor te gaan. Drie jaar na de totstandkoming van Euronext ­– ook de kleinere beurzen van Brussel en later Lissabon sloten zich aan ­– vlogen de borden al door de kamer. De beurs van ­Amsterdam leek te zijn veroordeeld tot de status van kleine lokale markt

En nu is de loser ineens de winner geworden zonder noemenswaardige inspanning, hetgeen weer bewijst dat geluk en niet zozeer ­visie aan successen ten grondlag ligt. De status van belastingparadijs, de soepele regelgeving en de kennis van de Engelse taal spelen Amsterdam in de kaart. ‘Het is allemaal perspectief, maar perspectief is nu eenmaal belangrijk’, schreef Bloomberg.

En zo werd ook al gedacht in de tijden van de Gouden Eeuw.

Meer over