Geldvraag

Is er bij zakelijke bankrekeningen sprake van kartelvorming?

De zakelijke bankrekening van mijn Vereniging van Eigenaren bij Regiobank stijgt per 1 mei van 5,75 naar 9,50 euro per maand. Het is nu even duur als bij andere banken. Is dit geen kartelvorming?

De Zuidas in Amsterdam, gezien vanaf de RAI.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
De Zuidas in Amsterdam, gezien vanaf de RAI.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Er zijn twee redelijk voordelige bankrekeningen voor verenigingen: de V&S rekening van Regio Bank en de SNS Zakenrekening. Beide banken verhogen in mei de kosten naar 9,50 euro per maand. Dat is geen toeval. Beide banken zijn onderdeel van het concern Volksbank. Afspraken binnen hetzelfde bedrijf kun je moeilijk kartelvorming noemen.

De maandelijkse kosten voor een zakelijke rekeningen voor verenigingen zijn bij de meeste andere banken ongeveer hetzelfde. Een fractie goedkoper is de zakenrekening van Triodos die 9 euro per maand kost. Vóór 2019 was dat nog 8,50 euro. Voor deze verhoging geeft Triodos dezelfde redenen als Regiobank en SNS, namelijk uitgaven om te voldoen aan wet- en regelgeving omtrent veiligheid. Banken moeten zich wapenen tegen hackers en criminelen die geld witwassen of terroristen financieren. Bij Triodos kost dat 50 cent per maand extra en bij SNS en Regiobank een veelvoud daarvan.

Wat is een bankenkartel?

Daarvan is sprake als banken onderling heimelijk afspraken maken over de tarieven die ze rekenen, zoals tot 2014 gebeurde met de rente. Dat leidde tot de Libor-affaire, waarvoor Rabobank driekwart miljard euro boete kreeg. Er zijn telefoongesprekken bekend waarin de Libor-tarieven werden voorgekookt.

Bij zakelijke bankrekeningen hoeft niemand stiekem iets af te spreken. De tarieven zijn openbaar. Regiobank hanteert met zijn V&S-rekening al zeker tien jaar de laagste tarieven in de markt van zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen, op de voet gevolgd door het iets duurdere SNS. Natuurlijk kijken deze banken naar de concurrenten als ze de kosten verhogen. Ze kiezen een prijs precies tussen Triodos en ABN Amro (beide 9 euro per maand) en ING, Rabobank en Bunq (10 euro per maand) in. Netjes is anders, maar daar kan de kartelwaakhond ACM geen zaak van kan maken.

Wat is een kartel precies? Kartelwaakhond ACM legt het uit.

Overigens, in de praktijk is Bunq Zakelijk soms voordeliger. De rekening geeft 0,27 procent rente over het tegoed. Dat levert bij een saldo van 10 duizend euro per jaar 27 euro op. Het is lastig om een vergelijking te maken, omdat bij veel zakelijke rekeningen de kosten afhankelijk zijn van het aantal transacties.

Bij zakelijke rekeningen voor zzp’ers valt er wel iets te kiezen. Knab en ASN hebben redelijk geprijsde rekeningen voor respectievelijk 5 tot 6 euro per maand. Ze zijn niet te gebruiken door verenigingen en stichtingen. De ASN Betalen Zelfstandigen-rekening wordt per 1 mei echter ook duurder. De kosten gaan naar 6,50 per maand.

Per 1 mei duurder? U raadt het al: ASN maakt deel uit van de Volksbank, net als SNS en Regio Bank. Dat zit me niet lekker. Waarom stijgen de kosten voor Regio Bank V&S met 3,25 euro en voor ASN Betalen Zelfstandigen met 0,50 per maand? Dat moet komen door het gebrek aan concurrentie bij bankrekeningen voor verenigingen. Hierbij een oproep aan Knab om daar iets aan te doen.

Ook een vraag aan Reinout?: geldvraag@volkskrant.nl

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Meer over