ColumnPeter de Waard

Is een hoger minimumloon niet de beste manier om de economie te stimuleren?

null Beeld

Als het minimumloon wordt verhoogd, zal een groter deel van de mensen uit eten gaan, nieuwe kleding kopen, de kinderen lid laten worden van een sportclub of de muziekschool en een bloemetje of doos bonbons cadeau doen op Valentijnsdag.

Een hoger minimumloon is de beste manier om de economie een duwtje in de rug te geven. Het extra geld wordt niet opgepot, maar circuleert meteen verder in de economie. Het gaat niet naar aandeelhouders die eigenlijk niet weten wat ze er nu weer mee moeten doen, behalve dan in bitcoins beleggen of in lege beursfondsen of in een derde appartement in Londen of New York. Als het naar de laagste inkomens gaat wordt het zogenoemde multipliereffect ten volle benut.

Niettemin slaan veel ondernemers en rechtse politici al bij de gedachte op tilt. Die vrezen dat een hoger minimumloon tot banenverlies leidt. Banen zullen worden weggeautomatiseerd of verplaatsen zich naar lagelonenlanden. Sommige bedrijven gaan over de kop als ze een hoger minimumloon moeten gaan betalen, omdat ze de concurrentiestrijd niet meer volhouden. De hele industriële teloorgang van de jaren zeventig en tachtig is te wijten aan het hogere minimumloon, wat tot de bizarre gedachte leidt dat Nederland zonder minimumloon een soort Bangladesh zou zijn geweest met een florerende scheepsbouw of textielindustrie.

In de VS is het debat al hoog opgelaaid. De Democraten willen in de euforie van de verkiezingszege een minimumloon van 15 dollar per uur voor het hele land. Nu is dat nog maar 7,25 dollar per uur. Het zou zelfs hoger zijn dan in Nederland, waar het minimumloon voor iemand van 21 jaar of ouder nu 10,80 euro (13,10 dollar) per uur is.

Goldman Sachs rekende onlangs uit dat ongeveer 30 procent van de Amerikanen minder verdient dan die 15 dollar per uur. Hun situatie zou aanzienlijk verbeteren. De vraag is hoeveel Amerikanen daardoor mogelijk hun baan kwijt zouden kunnen raken omdat hun werkgevers dat niet willen of kunnen betalen. Dat zal beperkt zijn, omdat de meeste mensen die minder dan 15 dollar per uur verdienen in de dienstensector werken − zeg in de horeca, kapsalons of nagelstudio’s − en dat zijn allemaal banen die moeilijk zijn te automatiseren, laat staan te verplaatsen naar lagelonenlanden.

Een begrotingscomité van het Amerikaanse Congres schatte met wat nattevingerwerk dat 1,4 miljoen banen verloren zouden gaan. Maar per saldo zouden alsnog 900 duizend minder Amerikanen in armoede verkeren.

Een hoger minimumloon is de beste manier om de economie uit de crisis te helpen. Niet alleen in de VS maar ook in Nederland. Het is van de gekke dat het minimumloon in Nederland direct lager zou kunnen zijn dan in de VS. VNO NCW heeft eieren voor zijn geld gekozen, net als bijna alle politieke partijen, die het naar 14 euro willen brengen. Alleen het CDA van Wopke Hoekstra twijfelt nog.

Maar die gaat ook nooit uit eten.

Meer over