Geldvraag

Is een gezamenlijke rekening een goed idee?

Wekelijks beantwoordt Reinout van der Heijden geldvragen van lezers.

null Beeld anp
Beeld anp

Mijn partner wil een gezamenlijke rekening, terwijl ik liever mijn eigen bankrekening houd. Wat is beter?

Partners met een gezamenlijke rekening hebben minder vaak ruzie over geld en minder financiële zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud. Vaak vinden partners van elkaar dat ze goed met geld omgaan. Een gezamenlijke rekening versterkt dat gevoel, omdat beiden kunnen zien waar het geld naartoe gaat.

Veel stellen kiezen pas voor een en-of-rekening als ze een huis kopen of kinderen krijgen. Je kunt er beter mee beginnen zodra je gaat samenwonen. Het dwingt tot afspraken maken over de bestedingen. Daarnaast kun je prima een eigen bankrekening houden. Die gebruik je voor hobby's, uitgaan of om te sparen.

Voor getrouwde of geregistreerde stellen maakt het niet uit of zij een gezamenlijke rekening hebben. Zij zijn automatisch voor de helft eigenaar van alle eigendommen, inclusief bank- of spaarrekeningen. Dat geldt zelfs voor de pensioenopbouw. Dat speelt vooral op als het tot een echtscheiding komt. Als de relatie goed is, kun je best eigen rekeningen hebben waarmee je zonder overleg dingen kunt kopen.

Voor bepaalde uitgaven hebben echtgenoten toestemming nodig van hun partner. Zonder die toestemming kan de partner de transactie ongedaan maken. Dat geldt niet voor normale aankopen, zoals een stedentrip of kleding. Het gaat om uitgaven die risicovol zijn of een grote impact hebben op het gezamenlijke bezit. Twintig jaar geleden kochten velen een aandelenleaseproduct, waarbij belegd werd met geleend geld. Die contracten zijn later via de rechter ongeldig verklaard, nadat bleek dat de partner niet had meegetekend.

Die toestemming is ook nodig bij het kopen van een huis of het schenken van een groot bedrag. Het is een juridisch lastig onderwerp. Als iemand zijn moeder elk jaar 1.000 euro schenkt met medeweten van de partner, kan die daar later niet op terugkomen.

Wat is een goedkope extra rekening?

Tot voor kort was ASN de goedkoopste, nu is dat Rabo Direct. Ook ABN Amro en ING hebben nu een voordelige rekening met een betaalpas voor sologebruik. Wie graag digitaal bezig is, kan ook bankieren met de app van Bunq. Overboekingen en betalingen via de app zijn gratis. Bunq rekent alleen transactiekosten voor betalingen en geldopnamen met de pinpas.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over