Geldvraagschenkbelasting

Is een buitenlandse schenking belastingvrij?

Onze zoon woont in Zweden, al bijna tien jaar. Als wij hem geld schenken, is dat dan belastingvrij? En wat als hij dat geld weer aan zijn broer en zus in Nederland schenkt?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uw zoon woont al bijna tien jaar in Zweden. Als hij die tien jaar volmaakt, gebeurt er inderdaad iets met het Nederlandse belastingregime. Schenkingen van Nederlanders die meer dan tien jaar weg zijn, zijn onbelast voor de ontvangers in ons land.

U betaalt in Nederland ook geen belasting over schenkingen afkomstig van een buitenlander. De enige uitzondering geldt voor buitenlanders die minder dan een jaar geleden uit Nederland vertrokken zijn.

U heeft een truc bedacht voor als uw zoon tien jaar of langer in Zweden woont. U schenkt hem een flink bedrag, belastingvrij. Hij schenkt een deel terug aan zijn broer en zus, ook weer belastingvrij.

De schenking van uw zoon aan broer en zus is bijna belastingvrij. Maar de schenking aan uw zoon niet, ook niet als hij al heel lang in het buitenland woont. Onze Belastingdienst ziet geen verschil tussen schenken aan iemand in Nederland of in het buitenland. In beide gevallen moet de ontvanger in Nederland bij de Belastingdienst aangifte doen van de schenking als die hoger is dan de vrijstelling. Ook voor de eenmalige hoge vrijstelling is aangifte verplicht.

Als u meer dan het vrijgestelde bedrag van 5.515 euro schenkt aan uw zoon in Zweden, wordt het ingewikkeld. Wie in het buitenland woont en in Nederland online aangifte moet doen, moet een DigiD-code hebben. Om deze code te activeren, moet je na het maken van een afspraak langsgaan bij een ambassade met een DigiD-balie. De meeste Nederlandse ambassades in het buitenland hebben die niet. Voor uw zoon is Berlijn de dichtstbijzijnde ambassade met zo’n balie. Voor verdere eisen en voorschriften, zie digid.nl/buitenland.

Om als Nederlander woonachtig in het buitenland AOW te krijgen, heb je ook een DigiD nodig. Dan kun je via de Sociale Verzekeringsbank wel een activeringscode ontvangen op je woonadres in het buitenland. Wonderlijk, maar zo is het.

U kunt wel iets doen. Als uw zoon of zijn partner nog geen 40 jaar is, kunt u hem eenmalig een groot bedrag belastingvrij schenken. Dat is ongeveer 26.500 euro of 103.500 euro als het geld gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Die woning mag ook in het buitenland staan. Voor deze vrijstelling moet uw zoon aangifte doen in Nederland. En een DigiD hebben. Er is gelukkig ook een DigiD-balie op Schiphol. Die was gesloten vanwege corona, maar hij is sinds kort weer open.

Voor erfenissen gelden praktisch dezelfde regels als voor schenkingen: u betaalt in Nederland geen erfbelasting over erfenissen van buitenlanders of van Nederlanders die langer dan 10 jaar uit Nederland weg zijn. Misschien betaalt u wel erfbelasting in het land waar de overledene woonde. Een Nederlandse notaris kan daarbij helpen, maar zoek er wel een die daar ervaring mee heeft.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over