Is de touwfabriek uit Oudewater de oudste?

AMSTERDAM De touwfabriek G. van der Lee in Oudewater is uitgeroepen tot het oudste familiebedrijf van Nederland. Maar de nummer twee op de lijst, de aardewerk- en tegelfabriek Koninklijke Tichelaar in Makkum trekt de oprichtingsdatum van de winnaar in twijfel....

Peter Halbersma

Het onderzoek is gedaan door Nyenrode-hoogleraar Roberto Flören samen met Stefan Jansen van Berk Accountant en Belastingadviseurs. Op basis van oude documenten, gegevens van de familiebedrijven en de Kamer van Koophandel is een toptien van oudste familiebedrijven samengesteld. De touwfabriek dateert van 1545, stellen de onderzoekers.

Directeur Tichelaar, de 13de generatie Tichelaars, zegt het oudste bedrijf in Nederland te bezitten. ‘Wij kunnen ten minste aantonen dat we op de plek waar de fabriek nu staat, vanaf 1572 onafgebroken keramiek hebben gemaakt. ’

Onderzoeker Stefan Jansen geeft toe dat 1545 de geboortedatum is van Gijsbertszoon van der Lee. ‘Maar hij is van de tweede generatie’, zegt Jansen. De vader van Gijsbertszoon heeft zich in 1575 vrijgekocht van de Spanjaarden. ‘Geld uit het bedrijf’, stelt Jansen. Ook was Oudewater vóór 1575 al het centrum van de touwvlechterij in Nederland. De touwfabriek moet dus in ieder geval dateren van 1545. ‘Het is een indirect bewijs, maar Van der Lee is ouder dan Tichelaar’, aldus Jansen.

Maar er is hoop voor Tichelaar. Over twintig jaar kan de Koninklijke Tichelaar Makkum zich alsnog uitroepen tot de oudste. De broer en zus Van der Lee, met een meerderheidsbelang in de touwfabriek, hebben geen kinderen. ‘Het zal over een jaar of twintig wel zijn gedaan met Van der Lee als familiebedrijf’, zegt adjunct-directeur Erik van Broekhuizen.

Peter Halbersma

Meer over