GeldvraagReinout van der heijden

Is de ene apotheker duurder dan de andere?

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Nadat ik van apotheek ben gewisseld, betaal ik ineens meer voor mijn medicijnen. Hoe kan dat? Is de ene apotheek duurder dan de andere?

Dat kan inderdaad. Sinds 2012 zijn er geen vaste prijzen voor medicijnen meer. Er zijn nog wel maximumprijzen, die zijn te vinden op www.medicijnkosten.nl. Lagere prijzen zijn te vinden op de website van de internetapotheek www.efarma.nl, die voor medicijnen op recept geen verzendkosten rekent.

Het is belangrijk om vast te stellen of uw zorgverzekeraar een contract heeft met de apotheek. Als dat niet het geval is, krijgt u niet alle kosten vergoed. ‘Het komt vrij weinig voor dat de apotheek niet is aangesloten bij een zorgverzekeraar’, zegt de woordvoerder van de beroepsorganisatie van apothekers KNMP.

De prijzen voor medicijnen op recept worden vastgesteld door de zorgverzekeraar, als het middel tenminste gedekt is door de basisverzekering. Het komt voor dat een recept verplicht is voor een medicijn dat niet gedekt is. Dan bepaalt de apotheek de prijs.

‘De prijs staat niet op de eerste plaats bij de apotheek’, zegt de KNMP-woordvoerder. ‘De apotheek doet aan medicatiebewaking, zodat de gebruikte medicijnen goed bij elkaar passen.’ Het is goed om uw apotheek trouw te blijven vanwege de medicatiebewaking, maar internetapotheken doen daar ook aan.

Zorgverzekeraars selecteren wel op prijs. Bepaalde gunstig geprijsde medicijnen zijn ‘preferent’, dat wil zeggen dat zij de voorkeur krijgen boven andere middelen met dezelfde werkzame stoffen. De apotheker mag maar beperkt afwijken van dat preferentiebeleid, staat in het contract met de verzekeraar.

Dat leidt soms tot discussie met klanten die een ander middel willen. Zij vinden bij de huisarts vaak meer begrip voor de medische noodzaak van een bepaald merk dan bij de apotheek. Patiëntenverenigingen vinden dat apothekers te weinig rekening houden met de verschillen die er toch zijn tussen gelijksoortige middelen. De apothekers willen dat hun klanten het preferente middel in ieder geval proberen. Daar hebben ze ook een punt.

De zorgverzekeraar bepaalt ook de maximale dosis van het medicijn. Bij het eerste gebruik is de dosis voor maximaal twee weken. Bij herhaald gebruik is het voor maximaal drie maanden. Dat is ook om verspilling van medicijnen te beperken – en kosten.

De apotheker rekent kosten voor iedere keer dat een medicijn wordt uitgegeven. Dat is ongeveer 7 euro, maar het kan variëren. Als het medicijn voor de eerste keer verstrekt wordt, komt daar nog eens zo’n bedrag bij. Verandert u van apotheek, let er dan op dat u geen eerste kosten betaalt voor medicijnen die u al langer gebruikt. Informeer de nieuwe apotheek over uw historie met medicijnen.

Ik kreeg laatst een aardige tip van mijn huisarts die mij iets voorschreef dat zonder recept te verkrijgen is. ‘Geef dit briefje niet af aan de apotheek’, zei hij, ‘maar lees het gewoon voor. Anders rekent de apotheek nog kosten voor het uitgeven van het medicijn.’

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over