Nieuws

Investeringsclub Egeria koopt hotelgroep Fletcher

Fletcher, een van de grootste hotelketens van Nederland, wordt overgenomen door Egeria.

Het Fletcher hotel langs de A2. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het Fletcher hotel langs de A2.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Na ‘een bijzonder moeilijk jaar’ denkt de keten met 104 hotels en circa zevenduizend bedden aan internationale expansie . Ook verwacht Fletcher een spoedig herstel na een periode waarin zo’n 100 miljoen omzet verloren ging.

Zakenbank NIBC en de Luxemburgse hotelinvesteerder Xead verkopen hun belang in de hotelketen aan Egeria, de nieuwe grootaandeelhouder. De Fletcher-directeuren Rob Hermans (ceo) en Edwin van Heteren (cfo) blijven ook mede-eigenaar, met samen bijna de helft van de aandelen.

De vertrekkende aandeelhouders, die de keten samen met het management overnamen in 2016, hebben volgens ceo Hermans ‘een financieel zeer succesvol avontuur’ beleefd. Over de verdiensten noch over het overnamebedrag doet hij geen uitspraken. Volgens Hermans is het bedrijf ‘reëel gewaardeerd, voortbordurend op de waarde van voor de coronacrisis en met besef van de voorbijgaande aard van de pandemie’.

Om de verliezen op te vangen leende Fletcher bijna 20 miljoen euro met overheidsgarantie, bleek in januari uit een inventarisatie van het FD. Het geleende bedrag werd verstrekt door de banken en de aandeelhouders, inclusief Rob Hermans zelf, bevestigt hij.

De hotelbranche is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren. Toch is weinig sprake van overnames, zegt Ewout Hoogendoorn van Horwath hoteladvies. ‘Nederlandse hotels zijn geliefd bij internationale investeerders, maar eigenaren hebben doorgaans weinig interesse om te verkopen. Dankzij flexibel optreden en een sterke financiële positie is de sector verrassend goed omgegaan met de enorme impact van de crisis.’

Waar de hotelgroep rekende op een omzet van zo’n 270 miljoen euro, bleef die door de coronacrisis beperkt tot 170 miljoen. Dat de schade bij Fletcher relatief gezien redelijk meeviel , komt doordat de groep minder afhankelijk is van zakenreizen en de hotels vooral buiten de steden zitten. In het afgelopen jaar kocht Fletcher nog twee hotels en opende de keten drie nieuw gebouwde hotels. Volgens Hermans krijgt de groep nu veel hotels te koop aangeboden. ‘We zijn druk met de analyse van deze objecten.’

Verbetering:

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de investeringsmaatschappij Egeria van de familie Brenninkmeijer is. Dat klopt niet: de familie is niet meer verbonden aan Egeria.

Meer over