Investeerders in Oost-Europa ‘rennen naar de uitgang’

Oost-Europese economieën staan aan de rand van de afgrond. Investeerders ‘rennen naar de uitgang’ en de valuta van landen als Tsjechië, Polen en Hongarije bevinden zich in een vrije val....

De Oost-Europese economieën groeiden de afgelopen jaren als kool. De financiering van die expansie kwam grotendeels uit het buitenland, en dat is de belangrijkste oorzaak van de exceptionele krimp: nu de wereldeconomie in recordtempo slinkt en buitenlandse financiële instellingen hun geld terughalen, klappen de opkomende economieën in.

Analisten vergelijken de situatie met de Aziëcrisis uit 1997 die de Aziatische groeikampioenen in een depressie stortte. Ook toen vloog buitenlands kapitaal dat de groei stutte razendsnel het land uit.

De onrust op de aandelen- en valutamarkten kreeg dinsdag een nieuwe impuls toen de risicobeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s aankondigden de kredietwaardigheid van westerse banken met een groot belang in Oost-Europa mogelijk naar beneden bij te stellen.

Veel klanten kunnen hun hypotheekrente niet meer betalen omdat ze hun hypotheek in Zwitserland of Oostenrijk afgesloten heben. Daar was de rente lager, maar nu hun eigen munt keldert, stijgen de lasten omgekeerd evenredig.

Met name Oostenrijkse banken, die soms de helft van hun kredieten in de regio hebben uitstaan, zijn gevoelig voor de Oost-Europese problemen. In totaal hebben zij 278 miljard euro verstrekt aan hun oosterburen; evenveel als tweederde van de Oostenrijkse economie. Ook Franse, Zweedse, Duitse, Belgische en Italiaanse banken lopen gevaar.

De Nederlandse bank ING heeft op een totaal van 267 miljard euro aan hypotheken 1,1 miljard in Polen uitstaan en 0,4 miljard in Roemenië. Verzekeraar Aegon verstrekt in Polen hypotheken en is daar volgens de woordvoerder ‘terughoudender’ in geworden, zonder details te willen geven. Rabobank bezit een meerderheidsbelang in de Poolse bank BZG en zegt geen problemen te verwachten.

Meer over