nieuws

Investeerder Hal wil Suezkanaal-redder Boskalis overnemen

Investeringsmaatschappij Hal wil Boskalis overnemen, het baggerbedrijf dat een jaar geleden wereldfaam vergaarde met het lostrekken van het ‘blokkeerschip’ Ever Given in het Suezkanaal.

Jonathan Witteman
Het Ever Given containerschip blokkeerde in maart 2021 zes dagen het Suezkanaal.  Beeld ANP / AFP
Het Ever Given containerschip blokkeerde in maart 2021 zes dagen het Suezkanaal.Beeld ANP / AFP

Hal is met 46,2 procent al grootaandeelhouder van de maritieme dienstverlener uit Papendrecht, nu wil de Nederlandse investeringsmaatschappij Boskalis helemaal inlijven. Dit heeft Hal Investments, nazaat van de Holland-Amerika Lijn, donderdag bekendgemaakt.

Hal investeert al in Boskalis sinds 1989, het jaar dat de Amerikaanse cruisekolos Carnival de Holland-Amerika Lijn voor 1,2 miljard gulden opkocht en Hal met de opbrengst een investeringsmaatschappij besloot op te richten. Het bedrijf heeft verder belangen in onder meer tankopslagbedrijf Vopak, webwinkel Coolblue en de FD Mediagroep, waartoe BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad behoren.

De investeringsmaatschappij is in handen van de Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm, wier vermogen door zakenblad Quote rond de 7 miljard euro wordt geschat, waarmee het een van Nederlands rijkste families is. De investeringsmaatschappij houdt kantoor in Monaco, is statutair gevestigd in Curaçao, terwijl de aandelen in handen zijn van HAL Trust op Bermuda. Hal beschikt over een flinke oorlogskas om de aankoop van Boskalis mogelijk te maken, gezien de verkoop vorig jaar van zijn meerderheidsbelang in optiekketen GrandVision – bekend van Pearle en EyeWish – aan het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica voor 5,5 miljard euro.

Met het overnamebod plakt Hal een prijskaartje van in totaal 4,2 miljard euro op het 9700 werknemers tellende Boskalis. Het bod komt neer op 32,50 euro per aandeel, een premie van 29 procent bovenop de slotkoers van woensdag. ‘Het is zeker geen slechte waardering’, vindt analist Olivier Vandewoude van KBC Securities, ‘al zou de overnamepremie misschien nog iets hoger mogen’. Donderdagochtend steeg de koers van Boskalis tot 32,84 euro, hoger dan het bod van 32,50 euro per aandeel dat HAL heeft gedaan.

Kernonderzeeër Koersk

Behalve bij het lostrekken van de Ever Given, waarmee Boskalis de wereldhandel behoedde voor een infarct, is het 122 jaar oude bedrijf betrokken bij tal van baggerprojecten over de hele wereld. Bijvoorbeeld bij het helpen bouwen van een groot windmolenpark voor de oostkust van de Verenigde Staten, het leggen van meer dan honderd kabels in de Noordzee om Duitsland van groene energie te voorzien, en het opspuiten van land voor de nieuwe internationale luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Een van de dochterbedrijven van Boskalis, sleepbedrijf Smit, was onder meer betrokken bij de berging van de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk in 2001, en van het gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia in 2012.

De overname zal geen gevolgen hebben voor de werknemers, laat Hal donderdag weten in een verklaring. Ook het bestuur, geleid door topman Peter Berdowski, mag blijven. ‘Op het eerste gezicht lijkt er voor Boskalis dus niet heel veel te veranderen’, ziet Vandewoude.

Op één ding na: Hal wil Boskalis van de beurs halen. Gezien de vaak vele jaren durende projecten van Boskalis is het beter het bedrijf te vrijwaren van de grillen van de financiële markten, vindt de investeerder. Een beursexit zou het voor Boskalis ook makkelijker maken om overnames te doen, aldus de investeringsmaatschappij.

Boskalis heeft het overnamebod donderdagochtend bevestigd. Het Papendrechtse bedrijf laat weten het bod van Hal, dat altijd een ‘zeer loyale, prettige aandeelhouder is geweest’, zoals Boskalis-topman Berdowski het uitdrukt, zorgvuldig te zullen bestuderen.

Boskalis publiceerde donderdagochtend eveneens zijn jaarcijfers. Het bedrijf boekte over 2021 een omzet van bijna 3 miljard euro, een stijging van 17 procent ten opzichte van het jaar 2020, dat Boskalis door de coronapandemie nog moest afsluiten met een verlies van 97 miljoen euro. Het afgelopen jaar eindigde juist met een winst van 151 miljoen euro. Ook in 2022 lijkt Boskalis goed te boeren, verwacht Berdowski, gezien het met 5,4 miljard euro aan opdrachten gevulde orderboek, liet de Boskalis-baas donderdag weten.

In verband met de oorlog in Oekraïne heeft Boskalis het internationale personeel van zijn ‘kleine kantoor’ in Sint-Petersburg naar huis gehaald, zei Berdowski. Het werk in Rusland ligt momenteel stil, wat niet alleen komt door de oorlog, maar ook doordat er in de winter in het poolgebied überhaupt niet gebaggerd wordt. ‘We nemen geen nieuw werk aan’, voegde Berdowski toe.