Investeerder HAL doet bod op certificaten FD

De investeringsmaatschappij HAL Investments heeft een bod van 80 miljoen gulden uitgebracht op de certificaten van Het Financieele Dagblad. HAL eist niet dat deze certificaten eerst worden omgezet in aandelen....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

De certificaten geven de eigenaar recht op dividend, maar verlenen hem geen zeggenschap in de onderneming. Die blijft bij een beheersstichting, waarin het personeel een eigen vertegenwoordiger heeft.

Pearson eist echter de volledige zeggenschap over het bedrijf, zodat het concern ook over de volledige kasstroom kan beschikken. HAL Investments heeft het bod op de krant niet rechtstreeks bij eigenaar Sijthoff Holding ingediend, maar heeft eerst het personeel op de hoogte gesteld.

Sijthoff Holding weigert vooralsnog met de Rotterdamse investeringsgroep over het bod te praten. De beheersstichting die de aandelen beheert, heeft al een intentie-overeenkomst met Pearson afgesloten. Deze overeenkomst kan alleen ontbonden worden als de personeelsstichting niet in zal stemmen met een decertificering. Inmiddels zijn de onderhandelingen met de personeelsstichting over de decertificering begonnen.

Het managementteam van Het Financieele Dagblad, waaronder directeur R. Kuip en hoofdredacteur F. Bakker, verzet zich tegen een overname door Pearson. Het vreest dat de zelfstandigheid van het bedrijf bij Pearson niet voldoende is gewaarborgd. Verder heeft Pearson in de ogen van het managementteam een onduidelijk profiel.

Naast het uitgeven van gerenommeerde periodieken als de Financial Times en The Economist heeft het ook filmbedrijven in Australië en een belang in het wassen beeldenmuseum Madame Tussaud. En tenslotte zou Pearson financieel gezien minder sterk zijn. Gevreesd wordt dat het Britse mediabedrijf in de toekomst zou kunnen worden opgesplitst, waardoor Het Financieele Dagblad weer in de verkoop zou komen.

Daarnaast denkt het managementteam weinig van Pearson te kunnen verwachten. De Nederlandse krant heeft begin dit jaar een eigen strategisch plan opgezet, waarbij het ondermeer de bedoeling is om zes in plaats van vijf keer te verschijnen. Het managementteam is niet overtuigd dat Pearson hiervoor het benodigde geld verschaft.

Tenslotte vindt het managementteam dat Pearson te weinig garanties geeft voor een zelfstandig voortbestaan van de krant. Het Financieele Dagblad zou wel een zelfstandige Nederlandse nv blijven met een eigen raad van commissarissen. De ondernemingsraad en de directie zouden daarbij het recht krijgen om ieder één van de drie commissarissen voor te dragen. Als enig aandeelhouder zou Pearson echter het recht krijgen commissarissen te benoemen. Een redactiestatuut zou er niet komen. .

Het managementteam wil daarom het bedrijf verzelfstandigen. In dit plan zou het personeel eenderde deel van de certificaten van Sijthoff moeten overnemen. Sijthoff Holding houdt ook nog eenderde, terwijl de resterende certificaten zouden moeten worden overgenomen door vermogende particulieren, vooral lezers van de krant. Hoewel het plan volgens het managementteam financieel haalbaar is - talloze accountants, juristen en banken hebben al hun sympathie aan het plan betoond - wijst Sijthoff Holding het bij voorbaat af. Sijthoff Holding vreest dat Pearson in dat geval een schadeclaim zou kunnen indienen, omdat de Britten al exclusiviteit in de onderhandelingen is toegekend.

Ook andere biedingen - De Telegraaf wil zelfs 85 miljoen gulden voor de krant betalen - zijn daardoor vooralsnog onbespreekbaar.

Meer over