NieuwsDatacenters

Inschakelen spaarstand moet datacenters in Amsterdam zuiniger maken

Datacenters kunnen veel zuiniger worden als de servers in de spaarstand worden gezet als ze geen werk verrichten. Dat blijkt uit een experiment en wordt verder onderzocht in datacenters rond Amsterdam.

De Startup Village op Amsterdam Science Park.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De toenemende digitalisering zorgt voor steeds meer data, die moet worden verstuurd en opgeslagen. Dat verkeer wordt mogelijk gemaakt door datacenters, maar kost veel energie. 

Het ING Economisch Bureau verwacht een verdubbeling van de benodigde elektriciteit voor data in 2030. Over tien jaar zou 5 procent van het wereldwijde elektriciteitsgebruik hiervoor nodig zijn, concludeerden onderzoekers eind 2019. Het energieverbruik van alle Nederlandse datacenters is momenteel vergelijkbaar met dat van ruim 1 miljoen huishoudens. Om een oplossing te vinden voor deze toenemende vraag is er nu een coalitie van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstellingen die onderzoeken hoe dit energiegebruik kan worden teruggedrongen. 

Onder meer Albert Heijn, Booking.com, KPN en Rabobank zijn bij het initiatief betrokken. Uit de eerste experimenten is gebleken dat datacenters energiezuiniger worden als de klanten hun servers op spaarstand zetten als er geen werk wordt verricht. Dat wordt nu verder onderzocht.

Beeld datacenters.nl

In dat onderzoek wordt eerst gemeten in hoeverre een server energie gebruikt, terwijl er geen IT-werk wordt verricht. Daarna wordt gekeken naar het energieverbruik als de server overgaat op spaarstand.

Uit de eerste experimenten is gebleken dat het performanceverlies van de server in de spaarstand ‘nagenoeg nul is’. De initiatiefnemers verwachten dat het energieverbruik in datacenters hiermee de komende drie jaar tot 40 procent kan worden teruggebracht. Dat zou het energieverbruik van 100 duizend huishoudens aan besparing zijn.

Te weinig gebruikt

‘Je moet het zien als een auto die stationair draait. Dat kost energie’, vertelt Marjolein Bot van de Amsterdam Economic Board, een van de initiatiefnemers van de proef. ‘De instellingen om de servers in spaarstand te zetten, daar is geen technologische vernieuwing voor nodig. Maar de klanten van datacenters maken er nog te weinig gebruik van.’

Als de spaarstand mogelijk is, waarom wordt dat nog niet gedaan? ‘IT-mensen worden vaak gestuurd op bezettingsgraad en prestatie, niet op energieverbruik’, legt Bot uit. ‘Wij willen aantonen dat de klanten van datacenters ondanks het overgaan op de ecomodus de bezettingsgraad toch kunnen realiseren.’

Wat merkt de consument ervan? ‘Niets’, legt Bot uit. ‘De overgang van de spaarstand naar actie is een 100 duizendste van een seconde. Dat merkt je niet als consument.’ Daarnaast heeft de spaarstand voor de klanten van de datacenters ook financiële voordelen. 

Bewustwording

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association steunt het initiatief, vertelt directeur Stijn Grove. ‘We omarmen elke manier om energie te besparen.’ Maar energiebesparing staat bij datacenters al langer op de agenda, aldus Grove. ‘Zowel de datacenters zelf als de klanten van de datacenters, die de servers bezitten, proberen al jaren energieverbruik terug te dringen. Grote bedrijven zijn zich wel degelijk bewust van de winst die energiebesparing kan opleveren.’

In de zomer van 2019 kondigden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer een tijdelijke stop op nieuwe datacenters af, vanwege de schaarste aan ruimte en het beslag die de servers leggen op het elektriciteitsnet. Ongeveer 72 procent van de Nederlandse datacenters staan in de regio Amsterdam. Vorig jaar werd Londen voorbijgestreefd als grootste datacenter-hub van Europa.

Het stroomnet staat steeds meer onder druk, terwijl het stroomverbruik niet stijgt. Wat is er aan de hand met het stroomnet, dat nog altijd geldt als een van de betrouwbaarste in de wereld?

Het datacentrum AM4 van Equinix beheert de data van honderden bedrijven en overheden. En als dit uitvalt? ‘Dan komt het grootste deel van Nederland plat te liggen.’

Meer over