Inkomsten uit digitale muziek verdrievoudigd

De populariteit van de verkoop van muziek via internet en mobiele telefoons is in 2005 enorm toegenomen. De wereldwijde inkomsten uit digitale distributie voor platenmaatschappijen stegen van 380 miljoen naar 1,1 miljard dollar....

Dat liet de IFPI, de internationale organisatie van de platenmaatschappijen, donderdag weten.

De inkomsten uit digitale distributie maken nu ongeveer 6 procent uit van de totale omzet van de platenmaatschappijen. Bijna de helft daarvan komt uit verkopen van tracks en realtones voor de mobiele telefoon.

Inmiddels zijn er ruim twee miljoen liedjes beschikbaar via het internet, dat aantal is in 2005 verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werden 420 miljoen liedjes gedownload.

Volgens het IFPI helpt het succes van legaal liedjes downloaden, tegen het illegaal van internet halen van muziek. Uit een recent onderzoek van Juniper Research blijkt zelfs dat in Duitsland en Engeland al meer personen legaal downloaden in plaats van illegaal. Het gaat wel vooral om nieuwe gebruikers die betalen voor muziek. Mensen die dat eerder illegaal deden, zijn minder snel geneigd er nu wel voor te betalen.

Meer over