Inkomensverschillen zijn in Nederland het kleinst

Nederlandse topmanagers worden karig betaald. Gemiddeld verdienen zij bruto niet eens twee maal het salaris van de groep laagstbetaalden (10 procent van de beroepsbevolking)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit een inkomensvergelijking van het Europese statistische bureau Eurostat. De cijfers dateren uit 1995.

De beloningsverschillen tussen de lidstaten zijn opvallend groot. Wanneer de euro er is, kunnen regeringen economische schokken niet meer met wisselkoersveranderingen opvangen. Daarom willen zij de arbeidsmarkten beter laten werken. Werklozen in bijvoorbeeld Frankrijk moeten dan naar Duitsland als daar banen zijn.

Maar zover is het nog lang niet. KPMG-adviseur Willem Ultee, specialist op het gebied van beloningssystemen, merkt niets van het ontstaan van een Europese arbeidsmarkt. Zelfs niet bij het hogere management. Ultee: '99 Procent van de managersmarkt is nationaal.'

In vergelijking met bijvoorbeeld Italië zijn Nederlandse managers beduidend goedkoper. In een goed werkende Europese arbeidsmarkt zou er een grote verhuizing van Nederlands talent naar Italië moeten plaatsvinden. Pas wanneer de beloningen gelijk zijn getrokken zou de verhuismarkt tot rust moeten komen.

Bij een mobiele arbeidsmarkt hoeven de verhuizers niet leeg terug te rijden, want aan de onderkant zou de omgekeerde beweging zichtbaar moeten zijn. De laagste inkomensgroep (10 procent van de beroepsbevolking) verdient in Nederland relatief veel. Zij krijgen maandelijks bruto 3500 gulden uitbetaald. Alleen in Denemarken en Duitsland verdienen de laagstbetaalden meer.

Meer over