ING vestigt record op stijgende beurs

De AEX index van 25 belangrijkste beursfondsen sloot de week in stemming af met een record van 803,96 punten, een stijging van 3,12 punten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de week dat de beursbarometer voor het eerst sloot boven de 800 punten, bleek die oude barrière nu een stevige technische bodem. In de ochtend zigzagde de AEX rond de kritische grens, maar hij trok na het middaguur aan, geholpen door een vriendelijker obligatiemarkt waar de rente op langjarige staatsleningen met vijf basispunten daalde tot 5,76 procent.

De weekstijging van de beursindex met 1,2 procent is echter nauwelijks terug te voeren op verbetering van fundamentele factoren zoals de lage rente. Vorige week vrijdag rendeerde de 10-jarige staatslening nog 5,67 procent. In feite is de rente deze week dus gestegen.

Dat deerde de financiële waarden geenszins. ING stal de show door opnieuw een record neer te zetten op 86,10 gulden, 1,20 hoger. Waar de plotselinge populariteit van ING vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Maar het betekent in ieder geval dat de personeelsopties die deze week werden toegekend aan de tienduizenden medewerkers ongekend hoge uitoefenprijzen hebben.

ING, dat deze week 6,7 procentpunt meer steeg dan de beursbarometer, trok de AEX in zijn eentje 1,2 punten omhoog. Het bank/verzekeringsfonds weegt inmiddels het zwaarst in de index met 11 procent.

De beurs profiteerde van de hogere opening op Wall Street, maar zal het maandag op eigen houtje moeten doen wanneer Londen en New York gesloten zijn.

Vendex behoorde tot de sterke stijgers. Vendex brengt 20 procent van zijn aandelen in uitzenddochter Vedior naar de beurs tegen een uitgiftekoers van tussen de 33 en 37 gulden. Volgens handelaren kopen vooral particulieren de Vendex-stukken op om zo toch via een indirecte manier Vedior-stukken in handen te krijgen, wanneer Vendex volgend jaar gesplitst wordt in een aandeel Vendex en Vedior. Vendex trok 1,90 aan op 108,60.

Particuliere beleggers hebben grote belangstelling voor het agro-concern Nutreco, dat op 3 juni naar de Amsterdamse beurs gaat. Het is voor de Rabobank reden om de inschrijving voor particulieren maandagochtend al te sluiten. Het was oorspronkelijk op 2 juni. De stukken gaan tussen de 33 en 37 kosten.

Meer over