NieuwsCoronacrisis

ING schrapt duizend banen door corona en softwaresof

ING schrapt duizend banen bij de zakenbank en de consumentenbank in het buitenland. Ook fors baanverlies in Nederland is niet uitgesloten, al moet de bank daarover eerst nog in overleg met de vakbonden. 

Voetgangers met mondkapjes op lopen langs een pinautomaat van ING in Spanje.Beeld REUTERS

De door de coronapandemie veroorzaakte economische misère maakt ingrijpen noodzakelijk, laat de bank donderdag weten bij de presentatie van de nieuwste kwartaalcijfers. De coronacrisis drukt op de resultaten van de bank, hoewel ING in het derde kwartaal onder de streep toch nog 788 miljoen euro overhield. Vergeleken met een jaar eerder was dit 41 procent minder. 

FNV-bestuurder Gerard van Hees vreest dat er in Nederland tussen de tweehonder en driehonderd banen gaan verdwijnen. Van de duizend banen die ING wereldwijd schrapt, heeft ongeveer 60 procent betrekking op de zakentak van de bank, waarvan het meeste personeel in Amsterdam werkt. 

Van Hees’ CNV-concullega Ike Wiersinga is kritisch dat ING wel honderden banen wegsnijdt, maar tegelijkertijd winst opzijzet om straks, als de Europese Centrale Bank daarvoor groen licht geeft, weer dividend aan de aandeelhouders te kunnen uitkeren. ‘Het lijkt erop dat ING de coronacrisis op de medewerkers wil afwentelen’, zegt Wiersinga. 

Maggie

Niet alle problemen van ING worden veroorzaakt door corona: van de duizend verdwijnende banen komt een groot deel op het conto van het grootschalige softwareproject Maggie, dat ING besloten heeft te staken. Maggie moest de warboel aan verouderde ict-systemen binnen de bank moderniseren door onder meer ING’s Franse, Tsjechische, Italiaanse en Spaanse technologieplatformen te verenigen, dit alles onder het mom van de ‘One Bank’-strategie van ex-topman Ralph Hamers. Het Financieele Dagblad onthulde in juni al grote problemen met het uitvoeren van de strategie. Zo werden de beoogde besparingen van 550 miljoen euro via een ict-project in Nederland en België bij lange na niet gehaald. De softwaresof van Maggie betekent een tegenvaller van 140 miljoen euro. 

De andere 60 procent van de banen verdwijnt bij de zakentak van ING. De bank vertrekt uit Zuid-Amerika en sluit ook kantoren in Azië. De nadruk bij het wereldwijd nu nog 56 duizend werknemers tellende ING komt minder op het internationale vlak te liggen. ‘We willen ons nog meer concentreren op onze vaste klanten en op het vereenvoudigen van onze geografische voetafdruk, waarvoor minder werknemers nodig zullen zijn’, aldus ING-topman Steven van Rijswijk.  

Ook ABN Amro slankt af. De bank maakte in augustus bekend dat er een einde komt aan bijna vierhonderd jaar van handels- en grondstoffenfinanciering. De bank geeft hiermee de helft van zijn grote klanten op, ongeveer vijfhonderd. Zakenbankactiviteiten in Nederland en West-Europa lopen wel door.

LEES OOK:

De huidige goudkoorts is een graadmeter van onze economische angst.

Meer over