ING is niet bang dat spaarders weglopen

Dankzij een opbrengst van bijna 1 miljard euro op de verkoop van belangen heeft ING in het derde kwartaal de winst opgevoerd tot 2,3 miljard euro....

Dat heeft ING woensdag bekendgemaakt. De kredietcrisis op de financiële markten is slecht voor de resultaten van met name het zakenbankieren. Het gaat minder goed in de vastgoedsector en in private equity . ING heeft voor 3,1 miljard euro geïnvesteerd in de zogeheten subprime -hypotheken, maar volgens bestuursvoorzitter Michel Tilmant lijdt het bedrijf geen substantiële verliezen op die portefeuille.

Bij alle belangrijke bedrijfsonderdelen werd in het derde kwartaal minder brutowinst geboekt dan in het tweede kwartaal. Met name de winstdaling bij ING Direct (van 171 miljoen naar 120 miljoen, min 30 procent) is opvallend: het is voor het eerst dat de internetbank een flinke stap terug moet doen. ING meldt problemen in het Verenigd Koninkrijk: daar hebben klanten 5,1 miljard euro aan spaargeld teruggetrokken toen bleek dat ING Direct achterbleef met het doorberekenen van een renteverhoging door de Bank of England, de centrale bank.

Ophef
ING zegt soortgelijke consumentenreacties in Nederland – naar aanleiding van de ophef over lage spaartarieven bij de Postbank – niet te vrezen. ‘Wij zijn een grote partij op de Nederlandse spaarmarkt. Alleen daaruit blijkt al dat wij wel degelijk concurrerend opereren’, aldus Tilmant. De verklaring die ING geeft voor handhaven van spaarrekeningen met extreem lage rentevergoedingen is dat ‘diverse producten worden aangeboden voor diverse klanten met diverse wensen’.

ING maakte ook bekend dat er bij het zakenbankieren driehonderd banen worden geschrapt. Daarnaast zullen bij de retailbank in België de komende vijf jaar 850 banen vervallen. ING wil geen werknemers ontslaan: een en ander moet geheel worden opgevangen door natuurlijk verloop.

Over enkele maanden neemt Cor Herkströter afscheid als president-commissaris van ING. Hij wordt opgevolgd door Jan Hommen, de voormalige financiële man van Philips en sinds 2005 commissaris bij ING. Wim Kok schuift een stukje op de in de hiërarchie van de raad: hij volgt Hommen op als voorzitter van de zogeheten Audit Commissie, de commissie die toezicht houdt op de verslaglegging bij ING.

Meer over