ING en Fortis trekken de kar op het Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam ging donderdag in rap tempo omhoog in navolging van de aandelenrally op Wall Street woensdag. Na drie kwartier handel stond de AEX, de hoofdindex in Amsterdam, 1,3 procent hoger op 507,41 punten.

Daarmee is de index nog maar 5 punten verwijderd van de hoogste stand van eind februari.

De afgelopen week heeft de graadmeter van hoofdfondsen een scherp herstel laten zien van liefst 8 procent. Dat was vooral te danken aan stevige koerssprongen van de zwaarwegende financials. Woensdag doorbrak de index weer de psychologisch belangrijke grens van 500 punten.

Donderdagochtend waren het opnieuw de financiële waarden die de kar trokken. Fortis en ING gingen aan kop met stijgingen van 3,1 respectievelijk 2,3 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat ING op zoek is naar een fusiepartner in de Benelux. Fortis, Dexia en KBC Bank worden genoemd als mogelijke partners, aldus Het Financieele Dagblad donderdag.

Ook ABN Amro, dat fusiebesprekingen voert met het Britse bankconcern Barclays, had de opgaande lijn weer te pakken. Het bankaandeel verbeterde 0,8 procent. Verzekeraar Aegon werd 2 procent duurder.

Ahold won 1,3 procent. Het supermarktconcern maakte voorbeurs sterke jaarcijfers bekend. Vooral de aankondiging dat het bedrijf voor 1 miljard euro meer aandelen gaat inkopen dan eerder was aangekondigd, kwam goed aan.

Geen verlies

Geen enkel AEX-fonds stond op verlies. Het uitgeefconcern Reed Elsevier presteerde het minst met een plus van 0,3 procent. In de MidKap waren er geen noemswaardige verliezers. BAM stak met kop en schouders boven de rest van de MidKappers uit. Het aandeel maakte een sprong van 5,7 procent na de publicatie van hoger dan verwachte jaarcijfers. Rabo Securities heeft zijn beleggingsadvies voor het bouwbedrijf verhoogd.

Ook op de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt was de stemming behoorlijk positief. De toonaangevende graadmeters lieten stijgingen zien variërend tussen de 1 en 1,6 procent. In New York werd woensdag zeer enthousiast gereageerd op de toelichting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Mogelijk wordt de rente later dit jaar verlaagd.

Op de valutamarkt is de dollar flink in waarde gedaald tegenover de euro, tot het laagste niveau in twee jaar tijd. De scherpe daling hing samen met de mogelijkheid op een renteverlaging in de VS. Donderdagochtend noteerde de euro op 1,3365 dollar tegen 1,3300 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Meer over