Inflatiecijfers VS houden verlies beperkt

Het blijft kwakkelen op de Amsterdamse effectenbeurs deze week. Multinationals als Heineken, Philips en Unilever werden geplaagd door een zwakke dollar....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De hele week zwalkt de AEX-index al tussen de 900 en 950 punten zonder dat er veel richting in zit. Donderdag gaven de Amerikaanse prijsindexcijfers nog enig houvast. Die kwamen halverwege de middag en waren beter dan verwacht, waardoor de angst voor hogere inflatie afnam. De koersen kropen vervolgens uit het dal, maar moesten later toch weer terrein prijsgeven. Ook de obligatiemarkt was flauw. De vastrentende waarden moesten gemiddeld een kwartje terug.

Handelaren spraken van een 'vrij saaie' dag. Elders in Europa was het beeld gemengd. Frankfurt moest flink terrein prijsgeven, maar de FTSE-index van Londen noteerde een half procent hoger.

Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was PolyGram, dat 4,30 gulden verloor op 119,70. Het amusementsconcern had te lijden onder een uitspraak van TimeWarner, die voorlopig geen sterk herstel verwacht voor de muziekindustrie. De overname van een Zwitserse filmdistributeur, gemeld vlak voor sluiting van de beurs, kon de koers niet meer opkrikken.

Getronics boog een flink koersverlies in de ochtenduren om in een koerswinst van 1,30 gulden op 72,50. 's Ochtends was de automatiseerder nog uit de gratie geweest door het bericht dat 1,3 miljard is geboden voor Roccade. Dat lijkt aan de hoge kant, aangezien IBM Nederland slechts iets meer dan de helft zou willen betalen.

Een andere verliezer onder de hoofdfondsen was ABN Amro dat negen dubbeltjes kwijtraakte op 39,80 gulden. Ahold verloor acht dubbeltjes op 51,50 gulden. Beide fondsen hadden te lijden onder de expiratie vrijdag op de optiebeurs, die gebaat zou zijn bij koersen onder de veertig en de vijftig gulden. 'Het is het gevecht van de ronde getallen', aldus een handelaar.

Meer over