‘Inflatie zal omhoog springen’

De inflatie in Nederland zal deze zomer ‘springen’ naar een nieuw, hoger niveau. De hoge olieprijzen blijken nog nauwelijks verwerkt in de elektriciteitstarieven....

Volgens DNB was de inflatie in Nederland de afgelopen periode juist ‘opmerkelijk gematigd’. De lonen stegen in de jaren 2004 tot en met 2007 minder hard dan in het buitenland. Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt is aan deze loonontwikkeling een einde gekomen en is ook de periode van lage prijsstijgingen voorbij.

De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse inflatie dit jaar op 2,6 procent uitkomt. In 2009 wacht echter een geldontwaarding van 3,4 procent. Dat is meer dan het dubbele van de prijsstijgingen van een jaar geleden.

DNB wijst op de recent afgesproken loonstijgingen van 3,5 procent of meer in de laatste cao’s. Hogere lonen zullen doorwerken in de prijzen van allerlei producten en diensten.

Ook de huurstijging belooft in 2008 hoger te zijn dan in 2007. Tegelijkertijd moeten veel van de internationale prijsstijgingen van voedsel en energie nog in de Nederlandse prijzen worden doorberekend.

Speciale aandacht vraagt DNB voor de elektriciteitstarieven. De prijs van energie is in Nederland de afgelopen tijd gedaald, terwijl de olieprijs bleef stijgen. Deze prijsstijging verwerken de energiebedrijven deze zomer in de nieuwe stroomtarieven. DNB verwacht dat de Nederlandse inflatie hierdoor deze zomer ‘omhoog zal springen’.

Lex Hoogduin, chef-econoom van IRIS Research, het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco, verwacht dat deze hoge inflatie geen tijdelijk fenomeen zal zijn. In een eveneens woensdag gepresenteerd onderzoek stelt Hoogduin dat ‘de inflatie de komende decennia gemiddeld hoger zal uitkomen dan in de afgelopen jaren’.

De afgelopen vier jaar lag de inflatie in Nederland historisch laag. Gemiddeld namen de prijzen van consumentengoederen per jaar met slechts 1,4 procent toe. Volgens de economen van IRIS komt hieraan nu voor lange tijd een einde. Een precieze voorspelling van de toekomstige inflatie in Nederland kan Hoogduin niet geven, ‘maar een jaarlijkse stijging van 3 tot 4 procent over een lange periode is niet denkbeeldig’.

Vanwege de hoge inflatie waarschuwt de Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) dat zijn cliënten zich schrap moeten zetten voor een wereldwijde crash op de aandelen- en kredietmarkten. ‘We staan aan de vooravond van een bijzonder vervelende periode’, aldus RBS-strateeg Bob Janjuah.

Meer over