In Silicon Valley wil iedereen een Jobs zijn

Terugkerende topmannen heersen bij Amerikaanse techbedrijven. De oprichters van Twitter, Google en Microsoft hopen er net zulke triomfen te vieren als Steve Jobs bij Apple.

null Beeld AP
Beeld AP

Vijf maanden heeft Sean Rad het aan de zijlijn volgehouden. Maar de mede-oprichter van Tinder is terug aan het roer van het Amerikaanse bedrijf achter de populairste afspraakjes-app op internet. Chris Payne, de man die Rad in maart was opgevolgd, 'bleek voor de langere termijn toch niet de juiste man', zo liet een bestuurslid weten aan de website Re/Code.

(Mede)oprichters die terugkeren aan de top van een Amerikaans techbedrijf - het wemelt in Silicon Valley van de Heintje Davidsen. Heintje Davids was een Nederlandse variétéartieste die in de vorige eeuw bij herhaling haar afscheid aankondigde, maar later toch weer op de bühne verscheen. Haar voortdurende comebacks werden een begrip.

Jack Dorsey is de ultieme Heintje Davids van de techsector. De 38-jarige ondernemer staat sinds vorige maand voor de derde keer aan het hoofd van microblog Twitter, dat hij in 2006 mede hielp opzetten. Hij werd in 2008 opzijgeschoven als bestuursvoorzitter (CEO), volgens de overlevering omdat hij meer tijd doorbracht op de yogamat dan achter zijn bureau.

In 2011 kwam Dorsey terug in een andere rol, nadat zijn opvolger de bons had gekregen. Sinds 1 juli heeft hij wéér de touwtjes in handen, als interim-chief executive officer, terwijl Twitter een nieuwe topman zoekt. Dorsey is een van de kandidaten, hoewel op Wall Street afkeurende geluiden klinken.

Jack Dorsey. Beeld Reuters
Jack Dorsey.Beeld Reuters

Midlifecrisis

Zo bont als Dorsey heeft Steve Huffman het niet gemaakt. Hij was in 2005 een van de bedenkers en de eerste CEO van Reddit, een website met nieuws aangedragen door zijn gebruikers. In 2009 verlieten hij en medeoprichter Alexis Ohanian het bedrijf dat ze in 2006 hadden overgedaan aan de uitgever Condé Nast. Huffman noemde de verkoop vorig jaar geen gelukkige beslissing. Sinds 10 juli mag hij het nog een keer proberen. Ohanian ging hem voor: hij is ook terug bij Reddit, als bestuursvoorzitter sinds november 2014.

Ook andere techbedrijven hebben de laatste twee jaar verloren zonen zien terugkeren. Mark Pincus werd in 2013 door boze beleggers verdreven van het pluche bij spelletjesmaker Zynga. Sinds april zit hij er weer. Charlie Ergen, de oprichter van Dish Networks deed er vier jaar om weer aan het roer te komen van de satelliet-tv-zender. De bekendste mijnheer-nog-een-keer is Bill Gates. Hij werkt sinds begin 2014 weer bij Microsoft om de nieuwe topman Satya Nadella bij te staan. Gates had Nadella's baan van 1975 tot 2000. Zijn nieuwe levenswerk, de bestrijding van honger, ziekten en armoede, moet even wachten.

Jobs

Larry Page, de medeoprichter van Google die deze week zijn opvolger bekendmaakte nam in 2011 de teugels weer in handen, nadat hij tien jaar eerder zijn plaats had afgestaan. Page trok Google uit een midlifecrisis en bracht de geest van een start-up terug naar een concern met een omzet van 66 miljard dollar (59 miljard euro) en ruim 57 duizend werknemers. Onder zijn leiding ging Google 'maffe' avonturen aan met een internetbril (Glass), zelfrijdende auto's en robots. Voor dat laatste project kocht Page zes starters op. Sommige beleggers zien hem graag gaan: de uitgaven aan dit soort moonshots gierden volgens hen de pan uit.

Alle terugkerende oprichters zullen zich graag spiegelen aan de ultieme comebackkid van de techsector: Steve Jobs. De eigenzinnige medeoprichter verliet Apple in 1985 met slaande deuren toen de raad van bestuur hem naar een zijspoor dirigeerde. Jobs begon een nieuw computerbedrijf, NeXT, en nam de tekenfilmstudio Pixar over. In 1997 keerde Jobs terug bij een stervend Apple. De rest is na de iMac, de iPhone en de iPad geschiedenis.

Larry Page. Beeld Reuters
Larry Page.Beeld Reuters

Analisten vragen zich af of het model-Jobs zich makkelijk laat dupliceren. Met Jobs keerde de 'ziel' terug bij Apple en had de onderneming weer een visionair aan het roer. De bazen van Tinder, Twitter, Reddit en Zynga roepen dat beeld minder op. Hun bedrijven worstelen met andere problemen dan Apple destijds. En nu is de elektronicamaker bigger than life.

'Misschien is Jack Dorsey de juiste man voor de hoogste functie bij Twitter', constateerde de website BRW onlangs, 'maar laten we hopen dat dat is gebaseerd op zijn vaardigheden, niet op de mythe dat als Jobs het onmogelijke presteerde met Apple elke oprichter van een techbedrijf dat succes kan evenaren.'

Dorsey zal niet willen eindigen als een Heintje Davids. Zij werd uiteindelijk beroemder door de heintjedavids-uitdrukking dan om haar muzikale erfenis.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over