In Nederland gevestigd farmaciebedrijf voor Amerikaanse rechter om verboden prijsafspraken

Mylan, een statutair in Nederland gevestigd Amerikaans farmaciebedrijf, krijgt een rechtszaak aan de broek vanwege verboden prijsafspraken. Een grote groep Amerikaanse staten heeft de tweede man van het bedrijf, Rajiv Malik, op dit punt in staat van beschuldiging gesteld.

Wilco Dekker
Het kantoor van Mylan in Canonsburg, Pennsylvania. Beeld afp
Het kantoor van Mylan in Canonsburg, Pennsylvania.Beeld afp

De officieren van justitie in 45 staten beschuldigen achttien farmaciebedrijven ervan dat ze knoeien met de prijzen van vijftien medicijnen. Ze zouden prijsafspraken maken en de markt onderling verdelen. 'We denken dat de prijsafspraken systematisch zijn. Er is een cultuur van samenspanning, die diep is doorgedrongen in de sector', aldus een verklaring van de officieren.

Mylan ontkent de beschuldingen. Volgens het bedrijf is er geen enkel bewijs gevonden van prijsafspraken door het bedrijf of door werknemers. Mylan laat verder weten zich 'fel' te zullen verdedigen tegen de beschuldigingen. Het heeft verder 'het volste vertrouwen' in Rajiv Malik en 'staat volledig achter hem.' Malik verdiende de afgelopen drie jaar meer dan 50 miljoen dollar (43 miljoen euro).

Koersdaling

Ondanks deze verklaringen daalde de koers met 6 procent. De farmaceutische industrie staat er in de Verenigde Staten niet goed op, Mylan voorop. Het bedrijf werd vorig jaar het mikpunt van woede nadat was gebleken dat de prijs van Mylans prikpen EpiPen in acht jaar tijd zes keer over de kop was gegaan. EpiPen is een middel tegen gevaarlijke allergische reacties. Mylan halveerde de prijs na de kritiek, maar populair is het bedrijf (en de sector) niet. 'Ze komen weg met moord', zei president Donald Trump dit jaar nog over de farmaceutische industrie.

Het in Pennsylvania gevestigde Mylan verhuisde twee jaar geleden zijn hoofdkantoor juridisch naar Nederland. Het bedrijf kon hier een beschermingswal optuigen om aan een vijandige overname te ontsnappen.

Meer over