'In Ecuador besturen de gekken het gekkenhuis' 'President der armen' bekeert zich tot neo-liberalisme

'De Gek' is bekeerd tot het neo-liberalisme. Abdalá Bucaram, sinds augustus president van Ecuador, is niets te dol om te bewijzen dat hij zijn bijnaam El Loco verdient....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Bucaram had de presentatie van zijn economische plannen zeven keer uitgesteld. Pronkstuk van zijn vernieuwingsdrift is het koppelen van de sucre aan de dollar. Vanaf 1 juli moet de vaste wisselkoers vier sucres tegen één dollar worden.

Net als in Argentinië mag de regering voortaan geen cent méér uitgeven dan er aan buitenlandse reserves beschikbaar is. Geld bijdrukken dat niet gedekt is of devalueren om politieke redenen zal voortaan taboe zijn. Een streng monetair beleid moet de inflatie (nu 25 procent per jaar) beteugelen en een economische groei van 5 procent opleveren.

Voorafgaand aan de invoering van de vaste wisselkoers worden de financiële sector, de arbeidsmarkt, de monetaire instellingen, het belasting- en het begrotingssysteem hervormd.

Ontslag wordt gemakkelijker, iedereen zal meer belasting moeten betalen en meer moeten sparen. Van elke transactie zal voortaan een rekening moeten worden opgemaakt. Belastingfraudeurs kunnen zestien jaar celstraf krijgen.

De btw-inkomsten gaan omhoog en subsidies omlaag. Wegen en vliegvelden zullen overgaan in particuliere handen. Telefoon, olie en licht zullen gedeeltelijk worden geprivatiseerd.

'Afscheid van de waanzin', concludeert The Economist, het liberale blad bij uitstek.

Op papier zien Bucarams neo-liberale plannen er coherent uit, maar met El Loco weet je het maar nooit. De president van Ecuador heeft tijdens zijn lange politieke carrière zo veel gekke dingen gedaan, dat hij eerst zal moeten bewijzen over voldoende capaciteiten te beschikken om een land op serieuze en consistente wijze te besturen.

Abalá Bucaram, zoon van Libanese immigranten, vluchtte als burgemeester van Guayaquil zowel in 1986 als in 1988 naar Panama, toen hij werd beschuldigd van verduistering. Twee keer kreeg hij amnestie.

Drie keer deed hij mee aan de presidentsverkiezingen. Afgelopen zomer werd hij in de tweede ronde gekozen, vooral dank zij de stemmen van de armen. De populist Bucaram beloofde hen gouden bergen.

De elite en de zakenwereld van Ecuador schamen zich kapot voor hun president, die het fenomeen populist een nieuwe dimensie heeft gegeven. In een Andes-dorp schonk hij zijn maandsalaris, zo'n vijfhonderd gulden, aan een groep boeren; overal deelt hij zakken 'Bucaram'-levensmiddelen, -boeken, -pennen, en -schriften uit. Zeer populair zijn ook zijn gesubsidieerde pakken melk met het opschrift Abdalact geworden.

Bucaram (44) sprong als Batman uit helikopters. Hij vloekt, schreeuwt en tiert. Al in 1988 nam hij een plaat op met de titel Daarom noemen ze me een gek. Als president zong hij zijn cd Een verliefde gek vol met eigen werk en covers van onder meer Jailhouse Rock. Bucaram lunchte in zijn paleis met Lorena Bobbit, de bekendste Ecuadoraanse ter wereld sinds ze in 1993 in de VS de penis van haar Amerikaanse echtgenoot afsneed.

Bucaram liet tijdens een tv-show zijn snor afscheren om geld in te zamelen voor een goed doel. Hij weigert in het presidentiële paleis te gaan wonen, omdat er geen voetbalveld in de buurt is.

Toen hij tijdens de verkiezingscampagnes Rosalía Arteaga als zijn kandidate voor het vice-presidentschap presenteerde, schreeuwde hij: 'Kijk eens wat een mooie, lange benen ze heeft.' Op het podium tilde hij haar rok op.

Bucaram, die nog steeds het nationale record 110 meter horden op zijn naam heeft en in 1972 aan de Olympische Spelen meedeed, noemde een ex-president 'een ezel' en bood vervolgens onmiddellijk zijn excuses aan. Niet aan de ex-president, maar aan de ezels. Hij vond dat hij hun reputatie had geschaad. Politici van de oude garde zijn volgens El Loco allemaal 'lamzakken' en zijn rivaal bij de presidentsverkiezingen was 'een door de drugsmafia betaalde anti-Christ'.

'Dit land lijdt aan een tekort aan gezond verstand', klaagde een Ecuadoraanse diplomaat onlangs. 'Het lijkt wel of de gekken het gekkenhuis hebben overgenomen.'

Abdalá Bucaram is niet de enige gek in de regering. Zijn minister van Energiezaken, Alfredo Adoum, die vorige week onverwacht met twee andere collega's ontslag nam, is van het zelfde laken een pak. Tijdens een interview met het blad Vistazo vroeg hij wat het verschil was tussen hemzelf en een Cro-Magnon-holbewoner. Antwoord: 'ák draag kleren.'

Adoum zei het liefst naakt rond te lopen en vrouwen aan hun haren zijn grot in te slepen om ze vervolgens te verslinden. 'Zowel letterlijk als figuurlijk', voegde hij eraan toe.

Abdalá Bucaram presenteerde zichzelf vier maanden geleden als 'de president van de armen' en fel tegenstander van de vrije markt. Zijn radicale neo-liberale plannen zullen veel Ecuadoranen als kiezersbedrog beschouwen. Uit onderzoeken is gebleken dat Bucaram nog maar door 30 procent van de bevolking wordt gesteund. In augustus stond nog tweederde achter hem. Bucaram deert het allemaal niet. 'Ik hoef niet meer populair te zijn, want ik ben nu president.'

Meer over