In Amazon-supermarkt tref je binnenkort geen rijen en kassa's aan

Boodschappen doen in de supermarkt en dan naar buiten lopen zonder af te rekenen bij de kassa: het kan vanaf begin volgend jaar in de Amerikaanse stad Seattle. Daar lanceert webwinkel Amazon de eerste supermarkt met 'just-walk-out-technologie', waarbij de smartphone van de klant automatisch alle meegenomen boodschappen afrekent. Lange rijen voor de kassa zijn met dank aan de nieuwe techniek voorgoed verleden tijd, voorspelt Amazon.

Pim Pauwels
null Beeld anp
Beeld anp

Wie in de Amazon Go-supermarkt wil winkelen moet wel een rekening bij Amazon openen en een speciale app op zijn smartphone installeren. In de intelligente kruidenierszaak van bijna 170 vierkante meter zijn talloze sensoren geplaatst die registreren welke producten de klanten uit de schappen halen. De gekozen boodschappen belanden in de virtuele winkelkar van de bezoeker. Als de klant is uitgewinkeld, kan hij gewoon de winkel uitlopen zonder te betalen. De prijs van de gekochte spullen wordt na enige tijd automatisch van zijn Amazon-rekening afgeschreven. Kassa's zijn er dus niet in de Amazon Go.

Laurens Sloot, hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen vindt het vernieuwende concept van Amazon een 'interessante ontwikkeling in een detailhandelsmarkt die steeds meer bouwt op zelfbediening'. Volgens de hoogleraar is wachten voor de kassa een van de grootste irritatiepunten van winkelende mensen. Toch zal het volgens hem nog tientallen jaren duren voordat Nederlandse supermarkten deze nieuwe technologie overnemen. 'In de ontwikkeling van zulke systemen gaat veel tijd en geld zitten en vooralsnog blijft een caissière van 18 jaar goedkoper.'

Ook vraagt hij zich af of iedereen zit te wachten op een kassaloze winkel. 'Zeven op de tien consumenten vindt boodschappen doen helemaal niet erg. Soms komt een zelfbedieningssysteem goed van pas, bijvoorbeeld als je snel iets wilt afrekenen, maar caissières hebben meer functies. Ze attenderen de klant op een spaarzegelactie, maken een praatje of beantwoorden vragen.'

Caissièreloos winkelen is al langer mogelijk. In Nederland kunnen klanten al jaren zelf hun boodschappen scannen en betalen in filialen van onder andere Jumbo, Dirk van den Broek en Albert Heijn. Vorig jaar opende Albert Heijn zelfs een volledige zelfscan-supermarkt in Amsterdam, maar Amazon gaat met een winkel zonder kassa's nog een stap verder.

Amazon heeft zijn 'slimme' winkel in Seattle al geopend voor zijn eigen medewerkers. Begin volgend jaar gaan de deuren van de geavanceerde supermarkt open voor het grote publiek. Wanneer het concept succesvol blijkt, wil de retailer de komende jaren 2.000 intelligente winkels openen. Tenminste: dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van Amazon-documenten die de krant in handen heeft gekregen.

undefined

Meer over