nieuwsluchtvaart

In 2038 twee keer zo veel vliegtuigen op aarde

Wie het luchtuim in het algemeen en Schiphol in het bijzonder nu al te vol vindt, kan zijn borst nat maken. De komende twintig jaar gaat het aantal vliegtuigen dat de aardbol omcirkelt meer dan verdubbelen. Tot die slotsom komt Airbus in zijn jongste prognoses voor de toekomst.

Een vliegtuig van KLM staat gereed voor de eerste transatlantische vlucht op duurzame biokerosine.  Beeld ANP
Een vliegtuig van KLM staat gereed voor de eerste transatlantische vlucht op duurzame biokerosine.Beeld ANP

Tot 2038, schat de Europese vliegtuigbouwer, hebben luchtvaartmaatschappijen en leasebedrijven behoefte aan nog eens 39.210 passagiers- en vrachttoestellen. De vorige keer dat Airbus in een g;azen bol keek waren dat er 1.821 minder. Die groei schrijft het concern toe aan een grotere wens van klanten naar energiezuinige toestellen. Brandstof bepaalt een derde tot de helft van de prijs van een vliegticket. Ook het gejojo van de olieprijs werkt de vervanging van oude toestellen in de hand.

Een deel van de nieuwe vliegtuigen neemt de plaats van toestellen die rijp raken voor de sloop. Maar in 2038, schat Airbus, kan de wereldbevolking in circa 47 duizend vliegtuigen stappen ruim twee keer zoveel als nu.

Airbus hoopt vanzelfsprekend dat luchtvaartbedrijven in Toulouse aankloppen. Daarvoor moet het bedrijf wel wat verbeteren aan zijn kwaliteitscontrole. Deze week kwam aan het licht dat vanwege een constructiefout afnemers van de A320neo, het paradepaardje van Airbus, de allerachterste stoelen moeten vrijhouden. Het toestel kan anders onder bijzondere omstandigheden uit balans raken, bleek Lufthansa in een memo aan zijn piloten te hebben gemeld. Ook andere luchtvaartmaatschappij zijn tot die maatregel overgegaan. Volgens Airbus speelt het probleem alleen bij de A320neo’s en A321neo’s die zijn uitgerust met Space Flex-cabines.

Meer over