IMF ontkent akkoord over lening Rusland

Rusland en het Internationale Monetaire Fonds hebben ieder een eigen uitleg van de besprekingen die zijn gevoerd door premier Primakov en IMF-directeur Camdessus....

Het IMF is volgens Primakov akkoord gegaan met een nieuwe serie leningen aan Moskou. Primakov verklaarde dit na een drie uur durend gesprek met Camdessus in de Russische hoofdstad. Maar het IMF ontkende dat het al zover was.

Volgens het persbureau Interfax zou de lening in totaal bijna vijf miljard dollar bedragen, een bedrag dat in vier gelijke tranches zou worden verstrekt vanaf volgende maand tot februari 2000. Interfax beriep zich op bronnen dichtbij de onderhandelaars.

De gezamenlijke persverklaring na afloop van het gesprek tussen Primakov en Camdessus ging dan ook heel wat minder ver dan de uitspraken van de premier. Er werd slechts gerept van een IMF-team dat volgende week naar Moskou afreist om over de details van het herstelplan te praten. Dat plan zou na goedkeuring van de IMF-top als basis dienen voor nieuwe leningen.

Doch Primakov verklaarde tijdens een persconferentie dat 'ik kan zeggen dat we overeenstemming hebben bereikt over samenwerking, het eens zijn over een lening en dat er volgende week een IMF-missie komt om alle documenten verder uit te werken'.

Een woordvoerder van het IMF in Washington liet weten dat er geen overeenstemming was bereikt over de details van het herstelplan noch over wat voor lening dan ook. 'In tegenstelling tot wat enkele media beweren, is er geen akkoord over bedragen. Wel zij we het eens geworden over de grote lijnen van een herstelplan, maar we moeten nog verder praten over de details.'

IMF-directeur Camdessus kwam zaterdag aan in Moskou. Hij sprak met hoge regeringsfunctionarissen en belangrijke parlementsleden. Daarna volgden de besprekingen met Primakov. Camdessus sprak eveneens met president Boris Jeltsin. Het was de eerste keer dat Jeltsin zich rechtstreeks bemoeide met de onderhandelingen.

Leden van de Doema konden eveneens met Camdessus praten. Hij ontmoette onder anderen de communistische leider Gennadi Zjoeganov.

Rusland heeft nieuw IMF-geld nodig om oude leningen te kunnen aflossen. Ook hoopt het land een schuldenregeling te kunnen treffen. Dit jaar moet het land bijna vijf miljard dollar terugbetalen aan het IMF.

Meer over