IMF: Nederlandse bancaire sector bungelt internationaal gezien onderaan

De buffers van de banken mogen ter voorbereiding op mindere tijden wel wat beter. Dat stelt het IMF in een rapport over de Nederlandse economie.

Jeroen van Wensen
Christine Lagarde Beeld reuters
Christine LagardeBeeld reuters

Gemeten naar de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen bungelt 'onze' bancaire sector internationaal gezien onderaan. Als huishoudens en bedrijven problemen krijgen met het afbetalen van leningen, zitten Nederlandse banken relatief snel in de problemen.

Het IMF kijkt naar de zogenoemde leverage ratio. Die verhouding tussen eigen en vreemd vermogen stond in 2015 voor Nederlandse banken gemiddeld op 5,6 procent. Oftewel: als een Nederlandse bank een hypotheek van 100 euro verstrekt aan een huizenkoper, dan gebruikt de bank daarvoor afgerond 5 euro aan eigen vermogen. Het restant van 95 euro is vreemd vermogen. Stel nu dat de huizenkoper in de problemen komt en slechts 95 euro kan terugbetalen, dan is het eigen vermogen van de bank foetsie. Amerikaanse banken zijn, afgaande op hun leverage ratio van 11,6 procent, meer dan dubbel zo sterk als Nederlandse banken.

Volgens de Nederlandse banken is er niet zo veel aan de hand. Nederlanders met een hypotheek behoren tot de beste schuldenaren ter wereld. Ze betalen namelijk (bijna altijd) terug, zo leren de vastgoedcrises rond 1980 en 2008.

Het IMF is minder postief en roept de De Nederlandsche Bank op om nog eens goed naar de risico's van de Nederlandse hypotheken te kijken.

Eerder uitgevoerde stresstests wijzen uit dat een volgende woningmarktcrisis kan leiden tot aanzienlijke deuken in de buffers van banken.

null Beeld
Beeld
Meer over