IMF-economen: schrap aftrek hypotheekrente

Drie Nederlandse economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bepleiten fiscale maatregelen om dreigende oververhitting van de Nederlandse economie te voorkomen....

De economen ventileren deze opvatting in een artikel in het economenblad Economische Statistische Berichten. Het IMF heeft met de plaatsing van het artikel ingestemd. Bronnen binnen het Internationaal Monetaire Fonds bevestigen desgevraagd dat het fonds inderdaad vraagtekens plaatst bij de Nederlandse onbeperkte renteaftrek.

Het grootste gevaar is volgens het IMF oververhitting van de economie. Vooral de huizenmarkt en hypotheekverstrekking vertonen de gevolgen van de toenemende spanning. Nederland kan de stijgende huizenprijzen niet meer remmen met een renteverhoging. Dat instrument is uit handen gegeven door de komst van de euro en de Europese Centrale Bank.

De enig denkbare maatregelen om oververhitting te voorkomen, liggen in de fiscale sfeer, bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. De economen van het Internationaal Monetair Fonds vinden dat afschaffing van dergelijke maatregelen 'niet op voorhand moet worden uitgesloten'.

Meer over