IMF-directeur wil leningen Rusland niet blokkeren

Michel Camdessus, directeur van de Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft gezegd dat hij geen reden ziet om een lening van 4,5 miljard dollar aan Rusland te weigeren, ondanks dat het land wordt beschuldigd van massale fraude....

Dat heeft Camdessus gisteren in een vraaggesprek met de Franse krant Libération verklaard. Ook zei hij de de relaties tussen de Russische Centrale Bank en haar buitenlandse dochters verder te laten onderzoeken.

Het IMF is recentelijk in verband gebracht met witwasoperaties van de Russische maffia via de Bank of New York. Volgens Amerikaanse media zou de 21 miljard gulden die het IMF aan Rusland heeft geleend, ook bij de fraude betrokken zijn. Sommige Amerikaanse federale functionarissen eisten een directe stop op leningen aan Rusland.

Camdessus heeft tevens opdracht gegeven om een aantal regels in te voeren die de Russische Centrale Bank transparanter moeten maken. Hij verdedigde zich tegen beschuldigingen dat IMF-fondsen zouden zijn overgeheveld naar de Russische onderwereld.

'We willen alleen controle over hetgeen we kunnen nazoeken: of de Russische Centrale bank voldoet aan de eisen die wij stellen om leningen te geven. We kunnen niet iedere dollar volgen.'

Wel gaf de directeur toe dat de Russische Centrale Bank het IMF heeft voorgelogen over de toestand van zijn reserves in 1996.

Meer over