Ikea-miljardair mist familie en verhuist terug naar Zweden

Ingvar Kamprad, de eigenaar van Ikea en de rijkste man van Europa, gaat weer in Zweden wonen, zo werd donderdag bekend. Hij verliet zo'n 40 jaar geleden zijn vaderland met bestemming Zwitserland uit onvrede met het belastingregime in Zweden. Kamprad liet in een verklaring weten dat hij na de dood van zijn vrouw vorig jaar nu weer dichter bij zijn familie en oude vrienden wil zijn.

Ingvar Kamprad. Beeld EPA
Ingvar Kamprad.Beeld EPA

De 87-jarige Kamprad heeft volgens berekeningen van de media een fortuin van bijna 40 miljard euro vergaard. Hij bestuurt Ikea via een ingewikkelde eigendomsstructuur met verscheidene juridische entiteiten. Kamprad bestrijdt dat hij volledig profiteert van de inkomsten van de meubelgigant, omdat hij het bedrijf al ruim 30 jaar geleden juridisch in stukken heeft gehakt.

Ikea, met een omzet van een kleine 28 miljard euro in 2012 en een winst van ruim 3 miljard euro, is juridisch eigendom van de in Nederland ingeschreven Stichting Ingka en het Liechtensteinse Interogo.

Ikano Group, dat direct onder controle staat van een investeringsvehikel van Kamprad, heeft de vastgoedinvesteringen, een creditcardonderneming en Ikea-franchisers onder zijn hoede. Een woordvoerder van een van de Ikea-stichtingen liet weten dat Kamprad dit najaar een boerderij gaat betrekken in de buurt van de stad Almhult. 'Hij zal net als iedere Zweed belasting betalen over zijn inkomsten. Maar de verhuizing heeft geen andere belastinggerelateerde gevolgen', aldus de zegsman.

Kamprad wordt op de lijst van rijkste Europeanen op de voet gevolgd door de Spanjaard Amancio Ortega, eigenaar van 's werelds grootste kledingverkoper Inditex. Dat is onder meer het moederbedrijf van Zara.

Meer over