Ikea gaat gemeubileerde studentenflats in Nederland bouwen

Ikea gaat in Nederland grootschalig investeren in studentenhuisvesting. De meubelfabrikant verwacht nog voor het einde van het jaar een overeenkomst te sluiten voor het bouwen van de eerste studentenflat van minstens 200 woningen.

Pieter Smit
De Ikea in Eindhoven Beeld anp
De Ikea in EindhovenBeeld anp

Dit zegt Harald Müller, vastgoedontwikkelaar van het meubelconcern. Ikea heeft een exclusieve intentieverklaring getekend met studentenhuisvestingsbureau Duwo, dat de studentenkamers in beheer krijgt. Momenteel is Ikea nog in onderhandeling met diverse studentensteden over de exacte locaties.

Vrijwel alle grote studentensteden in Nederland kampen met oplopende kamernood. Alleen al in het werkgebied van Duwo (Amsterdam, Delft, Leiden en Den Haag) is tot 2015 een tekort van bijna 20 duizend studentenkamers.

Hoogste nood
Wat de bijdrage van Ikea is aan het wegwerken van dat tekort, is nog onduidelijk. 'We richten ons vooral op Amsterdam en Delft, de steden waar de nood het hoogst is', zegt Duwo-directeur Jan Benschop, die betrokken is bij de onderhandelingen met de steden. Hij heeft goede hoop dat het doel van Duwo, 5.000 extra studentenwoningen in de komende vijf jaar, wordt gehaald.

'The sky is the limit voor Ikea', zegt Benschop. 'De studentenflats kunnen vanaf 200 kamers worden neergezet, maar 2000 kan ook als steden dat willen.'

Ikea heeft een kant-en-klare studentenkamer ontwikkeld van 17,5 vierkante meter. Deze zijn al voorzien van de onder studenten populaire meubels van het Zweedse concern. Doel is om de kamers voor een zacht Ikea-prijsje te verhuren.

Budget design-hotels
Naast studentenhuisvesting heeft het concern plannen om in Nederland, Groot-Brittannië en Polen te investeren in gebouwen voor 'budget design' hotels. De komende jaren moeten er ruim honderd goedkope hotels verrijzen die te vergelijken zijn met merken als het Duitse Motel One en het Franse Ibis. De exploitatie komt in handen van een grote hotelketen.

Ikea investeert al jaren in winkel- en kantoorpanden. Vastint Holding, de vastgoedtak van de meubelfabrikant is ondergebracht in Nederland. Deze divisie bestiert ruim 300 duizend vierkante meter aan kantoorpanden.

Sinds 2007 verdubbelde het aantal vierkante meters aan winkelruimte in het bezit van Ikea tot 1,1 miljoen vierkante meter. Het vastgoed in handen van Ikea heeft een waarde van circa 3 miljard euro.

Vastint Holding maakt deel uit van moederholding Inter Ikea. Ook Inter Ikea Systems in Delft valt hieronder. Deze divisie kwam vorige week in het nieuws omdat daar voor 9 miljard euro Ikea's intellectuele eigendomsrechten zijn ondergebracht.

Meer over