'Ik ruik, voel en zie: die heeft talent'

Joop van den Ende wil de wereld weer veroveren. Ditmaal met een investeringsmaatschappij. 'Het gaat niet alleen om geld, ik wil mensen met mijn bloed en passie injecteren.'..

Wie er de afgelopen week langsfietste had de primeur kunnen hebben: opeen kapitaal pand aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam hangt sindseen week een bordje met in glimmende letters de tekst: 'Van den Ende & Deitmers Venture Capitalist Partners.

Erboven prijkt een omgevallen ei dat geen ei blijkt te zijn, maar hetlogo dat bestaat uit een E en een D. De E is van Joop van den Ende, dietrots meldt dat hij een nieuw bedrijf is begonnen.

Is Joop van den Ende, de goeroe van de entertainmentindustrie, eenheuse durfkapitalist geworden?

Het antwoord is ja.

Samen met Hubert Deitmers, oud-bestuurslid van Van den Endes voormaligebedrijf Endemol, tevens de 'D' in het ei-logo, heeft Van den Ende eeninvesteringsmaatschappij opgericht die jonge bedrijven gaat helpen 'groot'of 'internationaal' te worden.

Of, in de woorden van Deitmers: 'We gaan ons geld steken in westerse,niet-beursgenoteerde, leuke bedrijven.'

Wie de geschiedenis van de mediatycoon en de multimiljardair Van denEnde een beetje kent, weet: dit zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben.

De partners hebben 150 miljoen euro bijeen gelegd om in 20 à25 bedrijven 'waar passie en ondernemerschap hand-in-hand gaan' financieelen, vooral, 'met onze kennis en ervaring' te steunen, zegt Van den Ende.

Hij ergert zich aan het gebrek aan steun van het ministerie vanEconomische Zaken voor kleine, goede ondernemers, en ziet 'met lede ogenhoe mooie bedrijfjes in het buitenland geen poot aan de grond krijgen omdatze niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen'.

Van den Ende en Deitmers daarentegen voelen zich 'heerlijk in hetinternationale speelveld'. 'Het is ons bij Endemol altijd gelukt talent tezien voordat een ander het zag, om met onze contacten en ons gevoel voorandere markten, daar een voet tussen de deur te krijgen', zegt Van denEnde.

Hij was zijn aandelenpakketten zat, 'waarbij je alleen maar kunt kopen,hopen dat je de juiste hebt gekocht, en verder niks kan doen aan destrategie van die bedrijven'.

Vanwege zijn grote belang in Endemol, dat hij in 2000 verkocht, rusttevoor Van den Ende tot begin dit jaar een blokkade op investeringen inandere mediabedrijven. Die blokkade is opgeheven en Van den Ende 'wildeweer iets dóen'.

Hij belde Deitmers en zei: 'Hubert, wij gaan weer bedrijven bouwen.'

Deitmers, een ervaren durfkapitalist en Van den Ende - 'Ik ruik, voelen zie of iemand talent heeft' - besloten een investeringsvehikel op terichten dat in de eerste plaats gepassioneerde media- eninternetondernemers steunt. Niet alleen omdat Deitmers en Van den Ende indeze branche ervaring hebben, maar ook omdat veel durfkapitalisten dezeindustrie links laten liggen, terwijl met name de games-industrie 'boomingbusiness'is: 'In Amerika blijken mannen tussen de 18 en 35 jaar meer urenper dag te gamen dan tv te kijken', legt Van den Ende uit.

Hij is al in gesprek met het televisieproductiebedrijf Eyeworks vanReinout Oerlemans, Van den Endes protégé, die ooit als soapster in detv-serie Goede Tijden, Slechte Tijden bij Endemol begon. Ook met enkeleandere bedrijfjes 'is het aftasten begonnen'.

Van den Ende eist als tegenprestatie een 'substantieel' aandeel in hetbedrijf waarin hij investeert en een commissariaat. Want 'het gaat nietalleen om geld, maar ook om het opleiden van mensen, ze injecteren metmijn bloed en mijn passie.'

Van den Ende & Deitmers is de vijfde loot aan de stam van Van denEndes bezigheden na het theater- en productiebedrijf Stage Entertainment,een kunststichting, een vastgoedbedrijf en een aandelenportefeuille. Wilde mediatycoon, die in 2000 nog werd gekweld door een burn-out, het nieteens rustig aan gaan doen?

'Ik zou dit niet hebben gedaan als ik dertig jaar jonger was', zegt Vanden Ende (63). 'Maar ik heb mijn vrouw wel moeten beloven dat ik het hiervoorlopig bij laat.'

Meer over